Κινηματογράφος

Ψήφισε την ταινία που θες να δεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Εκατό ετών γίνεται φέτος ο ελληνικός κινηματογράφος και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον γιορτάζει με ένα τιμητικό αφιέρωμα.

“Οποία έκπληξις” η ταινία που θεωρείται ως η πρώτη ελληνική ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους έχει τον τίτλο … «Γκόλφω». Πρόκειται για την ταινία που γύρισε ο Κώστας Μπαχατόρης το 1914.

Στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης λοιπόν θα προβληθούν κάποιες ταινίες, ελληνικές, που όμως δεν θα τις επιλέξει κάποια κριτική επιτροπή, αλλά το ίδιο το κοινό.

Για τον λόγο αυτό από τις 5 Σεπτεμβρίου μπορεί ο καθένας να επισκέπτεται το επίσημο site του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και να επιλέγει την ταινία της αρεσκείας του από μία λίστα 200 ταινιών που έχουν προεπιλεγεί.

Από την λίστα πάντως απουσιάζουν πολυβραβευμένες ταινίες σημαντικών σκηνοθετών, αλλά και αγαπημένες ταινίες του κοινού που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα ήταν αδύνατο να συμπυκνώσει κανείς σε μια λίστα όλους τους σταθμούς, τα ρεύματα, τη διαφορετική ματιά, τα χιλιάδες μέτρα σελιλόιντ που έχτισαν το ελληνικό σινεμά. Οι 200 ταινίες της λίστας δίνουν την αφορμή να διατρέξουμε την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα σε έναν αιώνα και να ανακαλύψουμε ταινίες που σηματοδότησαν την εποχή τους, αλλά και την εξέλιξη του ελληνικού σινεμά, το οποίο αλλάζει, εξελίσσεται, αποτυπώνει τις αλλαγές της ίδιας της χώρας και των ανθρώπων της. Διαχρονικά κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον, γεγονός που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια με ένα νέο ρεύμα που ταξιδεύει στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού και επιβραβεύεται, δίνοντας εκ νέου παγκόσμια ώθηση στην εγχώρια κινηματογραφία».

Δείτε εδώ την λίστα των ταινιών και ψηφίστε μια ταινία της αρεσκείας σας

 

Πρώτη ανάρτηση 4 Σεπτεμβρίου 2014 08:47