Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Πρεμιέρα για το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, ένα μεγάλο αφιέρωμα στο μοντάζ με καλεσμένους κορυφαίους Έλληνες και ξένους μοντέρ, αλλά και ελληνικές ταινίες που θα έχουν την τιμητική τους, κάνει πρεμιέρα στις 4 Νοεμβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και διαδικτυακά, το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,

Φέτος θα προβληθούν 197 ταινίες στις αίθουσες και 144 στην ψηφιακή πλατφόρμα online.filmfestival.gr, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο έργο δυο γυναικών δημιουργών, της πρωτοπόρου σκηνοθέτιδος από τη Βουλγαρία, Μπίνκα Ζελιάσκοβα και της Λουκίας Αλαβάνου, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε.

Η πρεμιέρα θα γίνει με την ταινία «Το γεγονός» της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και το κλείσιμο με το «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ.

Στα τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, για πρώτη φορά φέτος, συμμετέχουν συνολικά 14 ταινίες , ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές.  Στο διαγωνιστικό τμήμα «Γνωρίστε τους Γείτονες», προβάλλονται 12 ταινίες, από τις οποίες τρεις είναι ελληνικές, ενώ και το «Film Forward» αποκτά διαγωνιστικό χαρακτήρα. Εδώ προτείνονται 11 ριζοσπαστικές ταινίες, από τις οποίες τρεις ελληνικές. Δυναμικός και πρωτοποριακός κινηματογράφος παρουσιάζεται στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», καθώς και στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take».

Οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες παρουσιάζονται στις «Ματιές στα Βαλκάνια» και στις «Ειδικές Προβολές» φιλοξενούνται αγαπημένοι δημιουργοί. Δεν λείπουν μεταμεσονύχτιες προβολές  στη ζώνη «Round Midnight», ενώ οι φωνές νέων δημιουργών έχουν την τιμητική τους στο τμήμα «NextGen».

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα παρουσιάζεται για το μοντάζ, με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του» και καλεσμένους εννέα κορυφαίους μοντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα μεταδώσουν την πολύτιμη εμπειρία τους μέσα από masterclasses και workshops. Θα παραβρεθούν ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, υποψήφιος για Όσκαρ για το μοντάζ της ταινίας «Η Ευνοούμενη», το δίδυμο των Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν , συνεργάτες του Τόμας Βίντερμπεργκ, ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, με τιμητικές διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ, ο  Ραούλ Μόρα, μοντέρ της πετυχημένης σειράς « La casa de papel», ο Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι την «Ευτυχία του» Άγγελου Φραντζή, ο Ρόλαντ Βάις, συνεργάτης των Μάρτιν Σκορσέζε, Ανγκ Λι, Μάικλ Μουρ, κ.α, ο Πάνος Βουτσαράς, με πλούσια εγχώρια και διεθνή εμπειρία και η συνεργάτις της Σαντάλ Άκερμαν, Κλερ Άθερτον.

Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί 35 μεγάλου και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, 20 από τις οποίες σε πρώτη προβολή,  3 να έχουν κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά», 2 καθολικά προσβάσιμες τόσο στις φυσικές όσο και στις διαδικτυακές προβολές τους και 8 στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε Βλέπω».

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Δέκα εικαστικοί αντλώντας έμπνευση από τον «Κανόνα του παιχνιδιού» του Ζαν Ρενουάρ, θα φιλοτεχνήσουν ισάριθμα έργα, τα οποία θα παρουσιαστούν στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η κυρία Τεπενδρή του Κωνσταντίνου Κακανιά, κοσμεί τα posters , ενώ ο Μανώλης Μαυρής σκηνοθέτησε τα spots.