Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

“Ο Σταύρος αλλάζει τις ιστορίες για να αντέξει την απώλεια”

«Ο έρωτας μου, είναι η Ωραία Ελένη και εχθρός μου ο Μινώταυρος, καθώς όλα τα μεγέθη αλλάζουν, γιατί βρίσκονται στο κόσμο του μυθικού, άλλωστε ο Σταύρος αλλάζει τις ιστορίες για να αντέξει την απώλεια», γράφει μεταξύ άλλων στο artplay.gr ο Γιάννης Νιάρρος

που υποδύεται τον «ονειροπόλο» και «ευαίσθητο» Σταύρο, ήρωα του «Νοτιά», της νέας ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη, που βγαίνει στους κινηματογράφους στις 14 Ιανουαρίου.

«Ο Σταύρος είναι ένας ρομαντικός χαρακτήρας που ωριμάζει μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Η φαντασία του ταξιδεύει με μέσο τους μύθους που ξέρει για τον κόσμο. Ο έρωτας του, είναι η Ωραία Ελένη και εχθρός του ο Μινώταυρος. Όλα τα μεγέθη αλλάζουν, γιατί βρίσκονται στο κόσμο του μυθικού. Ο Σταύρος αλλάζει τις ιστορίες για να αντέξει την απώλεια. Υποδυόμενος τον Σταύρο είχα την τύχη να δουλέψω ένα ρόλο που ξέρει να λέει προσωπικές ιστορίες, με κάποιον σαν τον Τάσο Μπουλμέτη. Η ίδια η ιστορία όταν την διάβασα πρώτη φορά μου θύμισε τα δικά μου παιδικά χρόνια και ζωγράφισε αμέσως στο μυαλό μου τον ονειροπόλο και ευαίσθητο Σταύρο. Πρόβες με άφθονο υλικό ημερολόγια, καγιέ ντε σινεμά, επίκαιρα κ.λ.π με βοήθησαν με το κλίμα της εποχής. Φόρεσα τις Καμπάνες που έβλεπα να φοράει ο πατέρας μου σε παλιές φωτογραφίες και βρέθηκα στους πανηγυρισμούς της μεταπολίτευσης».

Γιάννης Νιάρρος

 

Η υπόθεση

Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ‘60,’70 και ‘80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

 

Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης
Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος
Παραγωγή: ΟΝΙΟΝ ΦΙΛΜΣ
Σε συμπαραγωγή με: ΟΤΕ TV, VIEW MASTER, MAGIKON, ROSEBUD21
Εκτέλεση Παραγωγής: View Master Films
Executive Producer: Κώστας Λαμπρόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης
Ενδυματολόγος: Εύα Νάθενα
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Διανομή Ρόλων: Σωτηρία Μαρίνη
Ειδικά Εφέ: Magikon
Έρευνα – εκτέλεση φωτογραφικού υλικού: Ηώ Πάσχου
Κομμωτής: Χρόνης Τζίμος
Μακιγιάζ: Κατερίνα Βαρθαλίτου

14 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood σε συνεργασία με τη Rosebud 21