Κινηματογράφος

Ο Σπάικ Λι εμπνέεται από τη Λυσιστράτη

«Τα θύματα των ανθρωποκτονιών στο Σικάγο και στο Ιλινόι, έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των ανδρών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ». Έτσι ξεκινά το τρέιλερ της νέας ταινίας του Σπάικ Λι με τίτλο

«Chi-Raq», μια σύγχρονη διασκευή της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη. Η ταινία καταπιάνεται με το θέμα της οπλοκατοχής και των βίαιων εγκλημάτων με όπλα στο Σικάγο και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η «Λυσιστράτη» του Σπάικ Λι προσπαθεί να πείσει τα μέλη των αντίπαλων συμμοριών να εγκαταλείψουν τα όπλα, ακολουθώντας το ίδιο τέχνασμα με τον αρχαίο κωμικό ποιητή.
Επικαλούμενος το παράδειγμα ενός 9χρονου αγοριού που το σκότωσαν πυροβολώντας το πολλές φορές στο Σικάγο τον περασμένο μήνα, ο δημοφιλής σκηνοθέτης δήλωσε πως «πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τις ανθρώπινες ζωές. Όλοι μας πρέπει να νιώθουμε πολλή οργή για τον θάνατο του Τάισον Λι. Κανένας 9χρονος σε ολόκληρο τον κόσμο δε πρέπει να δέχεται δύο σφαίρες στο κεφάλι, να τον πυροβολούν με 5 σφαίρες στο σώμα το και να τον εκτελούν».