Κινηματογράφος

Ο «Λευκός Θεός» στον Λευκό Πύργο

Η δεκατριάχρονη Λίλι θα επαναστατήσει ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων, σήμερα, 31 Οκτωβρίου, στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια ώρα ο σκύλος της θα ηγηθεί μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων κατά των ανθρώπων.

Όλα αυτά υπό το βλέμμα του δημιουργού τους, του σκηνοθέτη Κόρνελ Μούντρουτσο, ο οποίος θα είναι παρών, καθώς όλα αυτά θα συμβαίνουν στην ταινία του «Λευκός Θεός» με την οποία ανοίγει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι η εξέγερση των τετράποδων στην ταινία του είναι μια αλληγορική «δήλωση αλληλεγγύης για τους περιθωριοποιημένους και τους καταπιεσμένους».

Στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ συμμετέχουν δεκατέσσερις ταινίες μυθοπλασίας, ανάμεσά τους τα δυο ελληνικά φιλμ “Νορβηγία” του Γιάννη Βεσλεμέ και “Forget Me Not ” του Γιάννη Φάγκρα.

Το Φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία το Σάββατο 8 Νοεμβρίου με την προβολή της βραβευμένης με χρυσό λέοντα, ταινίας “Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του”, του Ρόι Άντερσον, στο έργο του οποίου διοργανώνεται αφιέρωμα.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης στη Νορβηγία του Γιάννη Βελσεμέ

Ο Βαγγέλης Μουρίκης στη Νορβηγία του Γιάννη Βελσεμέ

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού

“Νορβηγία” Γιάννης Βελσεμές, Ελλάδα, 2014, 74’

Forget me not, Γιάννης Φάγκρας, Ελλάδα, 2014, 102’

Ατέρμονη Θλίψη , Jorge Perez Solano, Μεξικό , 2013, 110’

Εκτός Ελέγχου, Anja Marquardt, ΗΠΑ, 2014, 90’

Modris, Juris Kursietis, Latvia, Ελλάδα, Γερμανία, 2014, 98’

Δίπλα της, Asaf Korman, Ισραήλ , 2014, 90’

Η Φυλή, Myroslav Slaboshpytskiy, Ουκρανία, 2014, 130’

Αμνησία, Nini Bull Robsahm, Νορβηγία, 2014, 70’

Μάθημα, Kristina Grozeva & Petar Valchanov, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2014, 105’

Το Πάρκο με τις μύγες , Jens Ostberg, Σουηδία, 2014, 97’

Πλευρικοί Άνεμοι, Martti Helde, Εσθονία, 2014, 87’

Μάθημα Αποκατάστασης, IvanI. Tverdovsky, Ρωσία, Γερμανία, 2014, 98’

Καληνύχτα Μαμά, Severin Fiala & Veronika Franz, Αυστρία, 2014, 99’

Magikal Girl, Carlos Vermut, Ισπανία, 2014, 127’

Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα

Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στη Θεσσαλονίκη

Για το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης αναμένεται να φτάσουν στην πόλη σημαντικά ονόματα, όπως η Χάνα Σιγκούλα, ο Σέρβος σκηνοθέτης – ακτιβιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ένας από τους πλέον αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, ο Ραμίν Μπαχράνι και ο δημοφιλής στο ελληνικό κοινό Φατίχ Ακίν, που η ταινία του «The Cut» προβάλλεται στο Φεστιβάλ.

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια ελληνικού σινεμά

Το Φεστιβάλ τιμά τον ελληνικό κινηματογράφο με συνολικά 36 ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στη διοργάνωση, είκοσι από τις οποίες στο ειδικό αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ελληνικού σινεμά.

Στη διοργάνωση θα προβληθούν και οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο φετινό Φεστιβάλ της Δράμας, οι οποίες θα διαγωνισθούν για το βραβείο κοινού, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ματιές στα Βαλκάνια

Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν οι «Ματιές στα Βαλκάνια», που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός. Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Βαλκανίων αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά μέσα από τις συμμετοχές στην ενότητα, οι οποίες συνθέτουν ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου των βαλκανικών χωρών. Φέτος, νέοι και καταξιωμένοι σκηνοθέτες υπογράφουν τις ταινίες του βαλκανικού προγράμματος, ανάμεσά τους οι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κουτλούγ Αταμάν.

Άλλη ειδική ενότητα είναι η «Νεανική Οθόνη» στην οποία παρουσιάζονται ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Αγορά, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει το 10 Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (4-8 Νοεμβρίου ) και τα Agora Worksin Progress (6 Νοεμβρίου), στα οποία συμμετέχουν 10 ταινίες, που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.