Κινηματογράφος

Ο κινηματογράφος του Γκυ Ντεμπόρ στο cinemarian

Αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του Γάλλου διανοούμενου Γκυ Ντεμπόρ οργανώνει από τη Δευτέρα 25 Μαΐου ο ανεξάρτητος χώρος προβολής ταινιών «Cinemarian» στο Κουκάκι. Πρόκειται για ένα έργο και έναν κινηματογραφο «ενάντια στον κινηματογράφο» και την «Κοινωνία του θεάματος».

Μέλος της Λεττριστικής διεθνούς και ιδρυτής της Διεθνούς των Καταστασιακών ο Γκυ Ντεμπόρ υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα. Ήταν ο εμπνευστής του Γαλλικού Μάη το 1968, μαζί με άλλους καταστασιακούς συμπεριλαμβανομένου και του Ραούλ Βανεγκέμ, και επηρέασε καθοριστικά το φοιτητικό κίνημα με τα γραπτά του, αλλά και με τα εμπρηστικά και πρωτότυπα συνθήματα στους τοίχους του Παρισιού.

Στο μνημειώδες σύγγραμά του «Η Κοινωνία του Θεάματος» ο Γκυ Ντεμπόρ επινοεί την έννοια του θεάματος «για να μιλήσει για την σημερινή κοινωνία. Το θέαμα είναι το εμπόρευμα που έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ανάπτυξης ώστε να καταλήγει καθαρή αφαίρεση. Το θέαμα δεν είναι σχέση εικόνων, αλλά μία σχέση ανθρώπων διαμέσου των εικόνων. Όπου έχει χαθεί η αλήθεια, η αυθεντικότητα, εκεί αναφύεται το θέαμα».

gy

Σαφές στις προθέσεις του είναι και το αφιέρωμα, στο πρόγραμμα του οποίο αναγράφεται ότι «για τους σκοπούς της καταστροφής της αναπαράστασης και για τη διάδοση του Σιτουσιανισμού τα  “Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ” θα προβάλλονται καθημερινώς στις 20:30 εκτός από την Τετάρτη 27 Μαΐου.

Το πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος στον Γκυ Ντεμπόρ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

1) Ουρλιαχτά για Χάρη του Σαντ

2) Κριτική του Διαχωρισμού

3) Για το πέρασμα κάποιων ανθρώπων μέσω μιας αρκετά σύντομης χρονικής μονάδας

δύο προβολές, στις 20:30 και στις 22:00

 

ΤΡΙΤΗ 26

1) Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ, στις 20:30

2) Η Κοινωνία του Θεάματος στις 21:30

3) Ανασκευή όλων των κρίσεων τόσο των επαινετικών όσο και των επικριτικών που διατυπώθηκαν για την ταινία « Η κοινωνία του θεάματος»

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 27

1) 1) Η Κοινωνία του Θεάματος στις 20:30

2) Ιn Girum imus nocte et consumimur igni, στις 22:15

 

ΠΕΜΠΤΗ 28

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

1)Ουρλιαχτά για Χάρη του Σαντ

2) Κριτική του Διαχωρισμού

3) Για το πέρασμα κάποιων ανθρώπων μέσω μιας αρκετά σύντομης χρονικής μονάδας

στις 20:30

4) In Girum imus nocte et consumimur igni, στις 22:00

 

Info

Συμβολική είσοδος 2, 50 ευρώ ανά ημέρα

Cinemarian

Γενναίου Κολοκοτρώνη 42

Κουκάκι

Β. Σ