Metamanias Κινηματογράφος

Ο «Χειμώνας» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα

Για την ταινία του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα “Ο Χειμώνας” που βγαίνει στους κινηματογράφους την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, γράφει στο artplay.gr ο  Δημήτρης Κεχρής.

Τομή συνιστά για τα δεδομένα των σύγχρονων ελληνόφωνων ταινιών η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κων.Κουτσολιώτα, καθώς πραγματεύεται το ζήτημα της ροπής κάποιων ανθρώπων προς τον κόσμο των ονείρων και της φαντασίας μέσα από μορφολογικές επιλογές εξαιρετικής αισθητικής και την αναδεικνύει ως μία δυνατότητα διόλου ευκαταφρόνητη σε σχέση με τους υπόλοιπους πιθανούς τρόπους τοποθέτησης σε αυτόν (ή κάποιον άλλο) κόσμο.

Ο Νίκος, ένας νεαρός συγγραφέας που ζει στο Λονδίνο, καθώς βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση με τους πιστωτές να τον κυνηγούν, αποφασίζει να «αποδράσει» και βρίσκει καταφύγιο στο ερειπωμένο πατρικό του σπίτι στην ορεινή Σιάτιστα. Εκεί θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει το νέο του μυθιστόρημα και να προσεγγίσει τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν τον πατέρα του στο θάνατο. Μέσα από τις φαντασιώσεις και τις εμμονές του πατέρα του και τις (εξόχως οπτικοποιημένες) γλαφυρές ιστορίες με τις οποίες αυτός του άνοιξε το δρόμο για επικοινωνία με άλλες «συχνότητες», αποτυπώνεται το πρίσμα μέσα από το οποίο ο Νίκος βλέπει τα πράγματα.

Τα φαντάσματα που κατακλύζουν το νεαρό συγγραφέα τον καθιστούν ανεπιστρεπτί μη προσαρμόσιμο στις συνήθεις νόρμες, συναντούν την καχυποψία των καθημερινών ανθρώπων και των εκπροσώπων της εκκλησίας και τον φέρνουν απέναντι σε μια οικονομία που συνεχίζει να λειτουργεί στυγνά. Αντιλαμβανόμενος την πραγματικότητα να γίνεται πολύ πιο εφιαλτική από όσο τα πλάσματα του νου του, η περιπλάνησή του σε σκοτεινά υπόγεια ή σε υπερουράνιους παραμυθένιους κόσμους μοιάζει να είναι η πιο ταιριαστή στην ιδιοσυγκρασία του και στην κουλτούρα του διέξοδος. Η άρτιότατη (και όπου απαιτείται υποβλητική) φωτογραφία, η μέχρι τελευταία λεπτομέρεια προσεγμένη σκηνογραφία και τα υψηλής ποιότητας οπτικά εφέ υπηρετούν με επιτυχία τη σκιαγράφηση της ιδιοσυγκρασίας αυτής και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αντίστοιχη με αυτή των ιστοριών του E.A.Poe και του H.P.Lovecraft, τοποθετώντας επάξια την ταινία (τηρουμένων των αναλογιών) στο στερέωμα των ταινιών φαντασίας. Η μουσική δε που πλαισιώνει την ιστορία, το δεύτερο μέρος του La Bruja Muerta των Active Member και Jamoan, καταφέρνει να «δέσει» αρμονικά και να γίνει οργανικό κομμάτι της ταινίας, προσθέτοντας ακόμα μια πινελιά στη «σκοτεινή» χροιά της.

«Ο Χειμώνας», μέσα από τη ρήξη με την πραγματικότητα και τους λιγότερο ή περισσότερο ρεαλιστικούς τρόπους προσέγγισής αυτής, καθώς και με την αχαλίνωτη εμβύθιση στη φαντασία αποδεικνύει ότι υπάρχουν Έλληνες δημιουργοί που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ενδιαφέροντος genre cinema.

*Ο Χειμώνας έκανε πρεμιέρα στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει προβληθεί στο New York City Film Festival και στο Greek Film Festival της Αυστραλίας όπου και συνάντησε θερμή ανταπόκριση.

Κυκλοφορεί από τις 11 Δεκεμβρίου στις ελληνικές αίθουσες.