Κινηματογράφος

Ο Andrew Horton για τον Robin Williams.

Για τον μοναδικό Robin Williams, ο θάνατος του οποίου το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, θα μιλήσει ο καθηγητής Κινηματογράφου και Media του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Andrew Horton,

σε διάλεξη-αφιέρωμα που οργανώνουν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο Andrew Horton θα μοιραστεί τις σκέψεις του και θα προβάλλει σκηνές από ταινίες που αναδεικνύουν τις διάφορες

Andrew Horton

Andrew Horton

πτυχές του ταλέντου και την ικανότητά του Robin Williams να προσθέτει δράμα ακόμη και στους πιο κωμικούς ρόλους του. «Είχα την τύχη να συναντήσω και να γνωρίσω τον Robin Williams, το 1982 στη διάρκεια των γυρισμάτων του “Ο Αλλόκοτος Κόσμος του Γκαρπ” αναφέρει ο καθηγητής Horton. «Εκείνη την εποχή ολοκλήρωνα τη συγγραφή του βιβλίου μου για τον σκηνοθέτη της ταινίας George Roy Hill. Ο Robin θαύμαζε ιδιαίτερα τον τρόπο που ο Hill τον βοηθούσε να δίνει μορφή στην ερμηνεία και το χιούμορ του».

Επιπλέον, ο Andrew Horton –που έχει περάσει χρόνια στην Ελλάδα και έχει απολαύσει την ελληνική κωμωδία στον κινηματογράφο, το θέατρο και τη λογοτεχνία- θα προσφέρει τη δική του «ελληνική» οπτική αναφορικά με το κωμικό ταλέντο του Robin Williams και κάποια κοινά στοιχεία που ο ίδιος εντοπίζει στην ερμηνεία του ηθοποιού και στο έργο του με τον Θανάση Βέγγο ή τον Καραγκιόζη! «Πιστεύω ότι υπάρχουν ομοιότητες στην ικανότητα του Robin Williams να παίζει τόσους πολλούς διαφορετικούς ρόλους είτε κωμικούς είτε δραματικούς και σε αυτό που ο Θανάσης Βέγγος έκανε όταν έπαιζε π.χ. στο Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; και στο Βλέμμα του Οδυσσέα του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Horton.

O Andrew Horton είναι καθηγητής στην έδρα Jeanne H Smith του Τμήματος Κινηματογράφου και Media του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα. Είναι βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας τριάντα βιβλίων για τον κινηματογράφο, το σενάριο και τις πολιτισμικές σπουδές. Οι ταινίες του περιλαμβάνουν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπραντ Πιτ, The Dark Side of the Sun και το πολυβραβευμένο Something In Between (l983, Γιουγκοσλαβία, σε σκηνοθεσία Srdjan Karanovic). Διδάσκει σεμινάρια συγγραφής σεναρίου σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και οι Η.Π.Α.

info

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, 19:00
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος)
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Eίσοδος ελεύθερη