Εικαστικά Κινηματογράφος Συναντήσεις Φωτογραφία

Ο άγνωστος Όλυμπος του Μπάμπη Γκιριτζιώτη

Συνεχίζοντας τη  συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες με τίτλο «Βλέπω και μιλώ με εικόνες», εδώ στη στήλη [ Συναντήσεις ] και το  artplay.gr,  ο Μπάμπης Γκιριτζιώτης, επίσημος adventure photographer της  The North Face Greece και  της Canon Greece, μας μιλά για την πορεία του, μετά την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που τον γέννησε. Όπως θα αντιληφθείτε διαβάζοντας τη συζήτησή μας, η περιπέτεια γι’ αυτόν δε σταματά ποτέ.

olympos_maria-104

« Όπως σου είπα, αρχικά  απασχολήθηκα  ως φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου  Ειδήσεων και συνεργάτης εφημερίδων και  ταξιδιωτικών  περιοδικών. Στη συνέχεια, το 2007, δημιούργησα την  “GO Mountain Running Photos” (GO-MRP), πιστεύοντας στην ομαδική δουλειά και την  αποτελεσματικότητά  της, για την κάλυψη αγώνων ορεινού τρεξίματος  σε Ελλάδα και εξωτερικό.

To 2012 αυτή μετεξελίχθηκε στην   “GO experience” , μια ομάδα έμπειρων φωτογράφων και κινηματογραφιστών,  με σύγχρονο εξειδικευμένο εξοπλισμό.  Έχουμε κατ’ επανάληψη καλύψει  κορυφαίους  και υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών  αγώνες ορεινού τρεξίματος και υπαίθριων δραστηριοτήτων κάθε είδους. (Olympus Marathon, Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου, Rodopi Ultra Trail, Virgin Forest Trail κ.α.)

Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τη δουλειά μας όσον αφορά extreme sports avtivities, όπως  οι αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας (SMF, Thassos MTB), Downhill, Αγώνες Ορειβατικού Σκι (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης), και Aναρρίχησης (1ο The North Face ® Kalymnos Climbing Festival) αλλά  και το Secret camps για λογαριασμό της The North Face® Explorers’ Society. Η αδρεναλίνη αποτελεί πλέον μέρος της ζωής μας και τίποτα δεν είναι αδύνατο για μας».

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

 

«Όμως η μεγάλη σου αγάπη είναι ο Όλυμπος κι αυτό φαίνεται από το πόσο συχνά επανέρχεσαι σ αυτόν, κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας. Τις στιγμές αυτές,  το χαμόγελό σου λάμπει και το βλέμμα σου φεύγει στο βάθος του ορίζοντα, σαν να ταξιδεύει  για να τον συναντήσει. Σαν να βρίσκεσαι ήδη εκεί».

« Ο Όλυμπος ασκεί πάνω μου μια ακαταμάχητη έλξη. Είναι το μέρος που μου αρέσει να βρίσκομαι και δεν το βαριέμαι ποτέ. Είναι για μένα πηγή έμπνευσης, δύναμης και ψυχικής ανάτασης. Από τα εφηβικά μου χρόνια εξερευνούσα τα μονοπάτια του και έτσι ξύπνησε μέσα μου και η αγάπη για τη φωτογραφία. Πάντα αντικρίζω με δέος το Στεφάνι και στέκομαι στην κορυφή της Σκούρτας, ατενίζοντας τον Λαιμό. Μαγεύομαι από το παιχνίδισμα των κορυφών με τα σύννεφα, τις σκιές και τα χρώματα που αλλάζουν στις πλαγιές του.

olympos_maria-10

Φτάνοντας στο οροπέδιο των Μουσών, ρουφάω την ενέργεια που εκπέμπει και κάνω κύκλο γύρω από τον εαυτό μου, θαυμάζοντας τον τόπο, που οι θεοί του Ολύμπου είχαν διαλέξει να ζουν».

olympos_maria-2

«Πριν από έναν χρόνο, το Σεπτέμβρη του 2015 ξεκίνησες ένα φιλόδοξο εγχείρημα.  Το Mount Olympus Summits Project . Θυμάμαι πως μου το είχες εκμυστηρευτεί, όταν ακόμη ήσουν στο στάδιο του σχεδιασμού και της  προετοιμασίας. Θα μπορούσες να μας  πεις περισσότερες λεπτομέρειες  γι αυτό και το πώς προέκυψε η ιδέα;»

«Σε μια συζήτηση ειπώθηκε πως υπάρχουν τουλάχιστον  50 κορυφές πάνω από 2000μ. Τότε άναψε ένα φως στο μυαλό μου και είπα γιατί όχι;

olympos_maria-4

To Mount Olympus Summits Project  λοιπόν, είναι η προσπάθειά  μου ως έμπειρου adventure photographer, να αποτυπώσω τη θέα από τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου ( 55 μέχρι σήμερα καταγεγραμμένες ), με φωτογραφίες 360 μοιρών, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας www.mountolympussummits.com του project, μπορεί να περιηγηθεί με ένα κλικ, κορυφή προς κορυφή και να ζήσει μια μοναδική  εμπειρία, αντικρίζοντας με δέος για πρώτη φορά τη συγκλονιστική θέα από το ψηλότερο βουνό-σύμβολο της Ελλάδας. Ένα απολαυστικό, νοερό ταξίδι για τους λάτρεις της φύσης, της περιπέτειας, της ιστορίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, της φωτογραφικής τέχνης, της Ελλάδας».

olympos_maria-1001

«Έχεις  ορίσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά στην υλοποίηση του “Mount Olympus Summits Project” και ποιες δυσκολίες έχεις πιθανόν αντιμετωπίσει ως τώρα;»

«Αρχικά  o στόχος ήταν να ολοκληρωθεί σε 365 μέρες . Όταν έχεις να κάνεις με τη φύση και την τελειομανία μου ως φωτογράφου, αυτό αποδεικνύεται ανέφικτο. Έχουν πραγματοποιηθεί 30 αναβάσεις από τις 55 που είχα υπολογίσει ότι θα χρειαστούν, κατά τις οποίες η παραμονή μου υπολογίζεται από 3 ως 7 μέρες ανάλογα με τις καιρικές  συνθήκες. Μια ξαφνική κακοκαιρία ή ομίχλη, καθυστερούν ή κάνουν αδύνατη τη φωτογράφιση. Αν πάλι αποφασίσω, πως ένα σημείο είναι το πλέον κατάλληλο για τη λήψη που έχω σκεφτεί, είμαι ικανός να μείνω αμετακίνητος για τουλάχιστον 24 ώρες, μέχρι να έρθει η μαγική στιγμή μιας φωτογραφίας,  που θα  μου «μιλήσει». Αυτό δεν σημαίνει,  πως δεν επιστρέφω κάποια άλλη φορά στο ίδιο ακριβώς μέρος,  κυνηγώντας μια ακόμη καλύτερη λήψη. Ευτυχώς έχω  την κατανόηση των βασικών υποστηριχτών μου, της Canon Greece  και της North Face Greece».

olympos_maria-1

«Πως βιώνεις αυτή την εμπειρία;»

«Στην πορεία ανακάλυψα πως μέσα από αυτό το σχέδιο δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες, όσον αφορά στην προσβασιμότητα και τις συνθήκες που ισχύουν κάθε φορά αλλά και συμβουλές εξοπλισμού και προετοιμασίας, βοηθώ  τον κόσμο να καταλάβει,  πως μπορεί να  απολαύσει εύκολα τη θέα από υψόμετρο 2500μ, αλλά και να αθληθεί και να έρθει κοντά στη φύση. Κι αυτό, γιατί πολλές από αυτές τις κορυφές  όταν είχαν χαρτογραφηθεί, δεν είχαν κατασκευαστεί οι δρόμοι,  που ουσιαστικά απέχουν από αυτές ακόμη και 15 μόλις μέτρα και έτσι δεν είναι πλέον κάτι δυσπρόσιτο και μόνο για μυημένους ορειβάτες, αλλά μια ευκαιρία να γίνει μια εκδρομή,  αλλά και να γνωρίσει ο Έλληνας μια ακόμη περιοχή του τόπου του.

babis 2015-2

Η ιστοσελίδα, παράλληλα με τις φωτογραφίες των 360 μοιρών, εμπλουτίζεται κατά την εξέλιξη του project μέχρι και την ολοκλήρωσή του εκτός από φωτογραφικό υλικό, με videos, time lapse από διάφορα σημεία του βουνού, αλλά και ιστορίες ανθρώπων που έζησαν και ζουν σ αυτό, όπως και προσωπικές μου εμπειρίες κατά την υλοποίηση.

Τελικός στόχος είναι  η έκδοση ενός  λευκώματος, που θα εμπεριέχει όλη αυτή τη δουλειά. Ελπίζω να μπορέσω να το κάνω και να βρω τους κατάλληλους υποστηρικτές σ’ αυτό, ώστε να γίνει πραγματικότητα μέσα στο 2017. Επίσης όπως γνωρίζεις, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2017 στην Αθήνα, μια μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες μου από τον Όλυμπο. Αυτό είναι κάτι που προέκυψε έπειτα από πρόταση ελληνικού ιδρύματος το οποίο  υποστηρίζει τη δουλειά μου και για τυπικούς καθαρά λόγους, δεν είναι προς το παρόν δυνατή η δημοσιοποίησή του».

 http://www.mountolympussummits.com/

«Τι θα ήθελες να συμβουλέψεις κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει να ασχολείται με τη φωτογραφία;»

«Να μην ρωτάει τους άλλους αν τους αρέσουν οι φωτογραφίες του. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην προσωπική του ματιά. Να κλείνει τα μάτια και να βλέπει εικόνες. Να φωτογραφίζει ασταμάτητα και η τεχνική και η εκπαίδευση, θα είναι τα επιπλέον εφόδια για την ολοκλήρωση του σκοπού του. Όταν ξεκίνησα στην Ελευθεροτυπία κι ρωτούσα τι να κάνω για να μάθω, η απάντηση ήταν. «Άνοιξε το ντουλάπι, πάρε μια μηχανή κι έναν πενηντάρη φακό και βγες στο δρόμο.» Κι αυτό έκανα».

olympos_maria-9

Το να πούμε περισσότερα θα ήταν φλυαρία. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Έρευνα-Κείμενο  Μαρία Μαυρίδου

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο παραχωρήθηκαν από το προσωπικό αρχείο του Μπάμπη Γκιριτζιώτη και την  GO experience

http://www.goexperience.com.gr/index.php