Κινηματογράφος

Ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση στο AegeanDocs

Με δύο ντοκιμαντέρ για τη λαθρομετανάστευση και τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης συνεχίζεται σήμερα Κυριακή το αφιέρωμα της Αλκυονίδας στις βραβευμένες ταινίες του AegeanDocs 2014.

ΕU 013- THE LAST FRONTIER του Alessio Genovese, Ιταλία.

Τιμητική διάκριση καλύτερης πολιτικής ταινίας στο AegeanDocs 2014

Η ιστορία:

Είναι η πρώτη φορά που ένα συνεργείο κατάφερε να μπει και να κινηματογραφήσει μέσα σε ένα από τα Ιταλικά κέντρα κράτησης “Ταυτοποίησης Στοιχείων και Απέλασης». Κάθε χρόνο στην Ιταλία 8000 άνθρωποι κρατούνται έως 18 μήνες έγκλειστοι χωρίς δίκη, χωρίς αδίκημα. Η διοικητική κράτηση στην Ευρώπη είναι η ακραία συνέπεια των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης του Σένγκεν. Αυτό το ντοκιμαντέρ διανοίγει ένα μικρό ρήγμα στην σιωπή που περιβάλει αυτά τα κέντρα και τους ανθρώπους που κρατούνται μέσα σ’ αυτά.

ΠΡΟΒΟΛΗ: Κυριακή 30 Νοεμβρίου,  20.30

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ της Αφροδίτης Ταυρή, Ελλάδα

Βραβείο Νέου Δημιουργού ταινίας ντοκιμαντέρ στο AegeanDocs 2014

Η ιστορία: 

Το Πρώτο Σκαλοπάτι είναι ένα ντοκιμαντέρ – καταγραφή του φαινομένου της μετανάστευσης στη Λέσβο, δηλαδή, της εισόδου, της παραμονής, της ενσωμάτωσης ή της περιθωριοποίησης των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα (κυρίως) στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια γραμμικής καταγραφής της πορείας των μεταναστών, από την άφιξή τους στη Λέσβο στα άτομα και τις δομές που τους υποδέχονται αρχικά, μέχρι την καθημερινή τους ζωή. Μέσω της οπτικοακουστικής καταγραφής του φαινομένου αναφαίνονται οι πολιτικές μετανάστευσης της Ελλάδας, οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι όντας σε μια ξένη χώρα, και τέλος, οι δυσκολίες προσαρμογής τους και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου.

ΠΡΟΒΟΛΗ: Κυριακή 30 Νοεμβρίου 21.30

info

ΑΛΚΥΟΝΙΣ  new star art cinema

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Τηλ.210 8220008: 210 8220023 , 210-8220076