Κινηματογράφος

Νίκος Παπατάκης: Ο Αναρχικός Ποιητής

Μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Νίκο Παπατάκη, έναν ξεχωριστό Έλληνα δημιουργό που άφησε πολύτιμο κινηματογραφικό έργο, παρουσιάζει από σήμερα Πέμπτη 11 Νοεμβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Το αφιέρωμα, που συμπίπτει με τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατό του (17/12/10), αρχίζει με την ταινία Gloria mundi, παραγωγή 1975, και γίνεται σε συνεργασία με το ΕΚΚ και το CNC-Archives françaises du film και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Gloria mundi

Μυθοπλασία, Γαλλία, 1975, Έγχρ., 130΄(1975) (στα γαλλικά)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ν. Παπατάκης Φωτογραφία: F. Variot (1975) Μουσική: Groupe BBK (Bround- Barbaud- Klein) (1975), B. Purmegiani (L’ oeuil Ecoute) Μοντάζ: J.-C. Bonfanti(1975) Ηθοποιοί: O. Καρλάτου, R. Bertin, P. Adrien, A. Halle, C. Tussot Παραγωγή: Gaia productions (1957)

Επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ Παρισιού (1975)

Ακατάλληλη για θεατές κάτω των 16 ετών.

Gloria-Mundi-2004_Papatakis_1

Ένας σκηνοθέτης, ο Χαμδίας, γυρίζει μια ταινία με θέμα τα βασανιστήρια στην Αλγερία. Η γυναίκα του, Γκαλάι, υποδύεται μια αλγερινή κρατούμενη που υποβάλλεται σε διάφορα βασανιστήρια, ώσπου η ζωή της γίνεται μια αδιάκοπη ταπείνωση. Πίσω από την κάμερα, ο Χαμδίας παρακολουθεί το μαρτύριό της…

Τι είχε πει για την ταινία ο Νίκος Παπατάκης

«Κάποιοι χαρακτήρισαν την ταινία μου φασιστική. Οι λέξεις «φασίστας», «επαναστάτης» όταν εκφέρονται μέσα σε ένα πλαίσιο ιδεολογικού δογματισμού αποκτούν το νόημα που απέδιδε η Ιερά Εξέταση στη λέξη «αιρετικός». Ο χειρότερος φασισμός είναι ο κομφορμισμός. Η πολιτική, ηθική, θρησκευτική, αισθητική υποκρισία. Η πιο δηκτική κριτική στην ταινία έχει ως στόχο τους αριστερούς, εκείνους που ονομάζουν εαυτούς επαναστάτες και στους οποίους αναμφισβήτητα ανήκω και εγώ ο ίδιος. Η κριτική αυτή συνίσταται στην καταγγελία της εύκολης και βολικής αλληλεγγύης των αριστερών προς τη δυστυχία του κόσμου, τα βασανιστήρια, την καταπίεση, την αποικιοκρατία που γίνεται πηγή υλικών ή ηθικών απολαβών: όλα εκτός από τα εκρηκτικά στο δικό μας σπίτι, εκτός από τον πραγματικό κίνδυνο, τη συγκεκριμένη δράση. Πιστεύω ότι, για παράδειγμα, η άνοδος στην εξουσία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα οφειλόταν εξίσου στις αντιδραστικές δυνάμεις και σε αυτή την παράλογη έννοια της αλληλεγγύης προς τους καταπιεσμένους, τους βασανισμένους, την οποία προβάλλει η αριστερά των πλούσιων χωρών». (Πηγή, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, official site)

Κατά την πρώτη προβολή της τον Απρίλιο του 1976 σε τρεις κινηματογραφικές αίθουσες του Παρισιού η ταινία αποσύρεται μετά από μία εβδομάδα. Το 2005 ο Παπατάκης ξαναμοντάρει την ταινία, αφαιρώντας και προσθέτοντας σκηνές κι αλλάζοντας τη μουσική επένδυση.

ΠΡΟΒΟΛΗ: Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, 20:00, Αίθουσα Α, 5 ευρώ

papatakis

Πρόσωπα του Κινηματογράφου -Ταπείνωση και Βία: Νίκος Παπατάκης

Visages du Cinéma – Humiliation et Violence: Nico Papatakis

Τηλεοπτική εκπομπή, Γαλλία, 1971, 45΄ (στα γαλλικά)

Σκηνοθεσία: J. Nahum Παραγωγή: R. Boussinot – J.Nahum – Mars Productions International Μετάδοση: ORTF / Office National de Radiodiffusion et Télévision Française

Στο πλαίσιο της σειράς Πρόσωπα Κινηματογράφου του Ροζέ Μπουσσινό, ο Ζακ Ναούμ σκηνοθετεί ένα επεισόδιο για τον Νίκο Παπατάκη. Προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες Οι άβυσσοι, Οι βοσκοί και Σκιές, ενώ εμφανίζονται οι Ν. Παπατάκης, Ο. Καρλάτου, Ε. Ταμίζ, Φ. Μπερζέ, Κ. Μπερζέ, Τ. Κασσαβέτης.

ΠΡΟΒΟΛΗ: Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, 22:15, Αίθουσα Α, 5 ευρώ