Κινηματογράφος

Μια συζήτηση με τον Jon Stewart για το “Άρωμα Ελευθερίας”

“Το αρχικό έναυσμα για την ταινία προήλθε από τις τύψεις μου” επισημαίνει ο Jon Stewart, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Άρωμα Ελευθερίας, που θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 6 Αυγούστου.

 

Πώς αποφασίσατε να είναι το Άρωμα Ελευθερίας το σεναριακό και συγγραφικό σας ντεμπούτο;

Πρόκειται για μία σύμπτωση που προέκυψε από την ατυχή περίπτωση του Maziar. Του είχα πάρει συνέντευξη το 2009, πριν τις εκλογές. Αμέσως μετά τις εκλογές, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν, όπου του έδειξαν το συγκεκριμένο απόσπασα της εκπομπής. Θεωρούσαν ότι είναι απόδειξη ότι πρόκειται για κατάσκοπο. Το αρχικό έναυσμα για την ταινία προήλθε από τις τύψεις μου για αυτό που συνέβη. Τον συνάντησα και του μίλησα μετά την έκδοση του βιβλίου του και η ταινία ξεκίνησε από τότε.

ροζ2

Η ταινία έχει στοιχεία χιούμορ. Πώς προέκυψαν;

Η ικανότητα του Maziar να διατηρεί την αίσθηση του χιούμορ και να αντιλαμβάνεται το παράλογο κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του επικρατεί στο βιβλίο. Το σενάριο ωθεί το χιούμορ σε πιο έκδηλη υφή. Ήθελα να δείξω ότι η ζωή είναι αστεία, καθώς ένα κομμάτι του Ιράν είναι έτσι. Όμως το χιούμορ, παίζει έναν υποστηρικτικό ρόλο στην ταινία. Ελπίζω να είναι οργανικό και να μοιάζει φυσικό και όχι επιτηδευμένο.

Τι προσφέρουν ο Gael Garcia Bernal και ο Kim Bodnia στους ρόλους τους;

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται σε ένα στενό χώρο, με δύο άντρες, ο ένας ανακριτής και ο άλλος αιχμάλωτος. Ήταν δύσκολο να βρεθούν δύο άνθρωποι με τέτοιο χάρισμα και προσωπικότητα, έτσι ώστε να αιχμαλωτίσουν την προσοχή των θεατών για 45 λεπτά. Και οι δύο τα κατάφεραν καταπληκτικά, πιστεύω. Έχω παίξει κι εγώ σε μερικές ταινίες, όχι με μεγάλη επιτυχία, ομολογώ, οπότε όταν βλέπω ηθοποιούς με σπουδαίες ικανότητες, εκπλήσσομαι.

ροζ6

Τι πιστεύετε ότι θα κερδίσουν οι θεατές από την ταινία;

Προσπαθώ να μην ανησυχώ για το κοινό. Ανησυχώ περισσότερο για τις προθέσεις μας όταν κάναμε την ταινία. Και νομίζω ότι έχει να κάνει με δύο πράγματα: Πρώτον, να υπενθυμίσω στους ανθρώπους ότι το παράλογο και η χαρά μπορούν να υπάρχουν και στις πιο απάνθρωπες συνθήκες. Δεύτερον, ότι αυτοί που θέλουν να εκφραστούν δεν πρέπει να εκτίθενται στις τρομερές συνθήκες που υπέστη ο Maziar. Ένα από τα πράγματα που αυτά τα καθεστώτα κάνουν στους αιχμαλώτους είναι να τους απομονώνουν και να τους κάνουν να αισθάνονται τελείως μόνοι. Ελπίζω η ταινία να περιέχει την αίσθηση ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή τη θέση δεν είναι μόνοι ή ξεχασμένοι. Ελπίζω να παρηγορηθούν από αυτό.

Πηγή: Feelgood