Κινηματογράφος

Με «Μαξιλάρι» στον Μικρόκοσμο

Η ταινία του Κων/νου Κακογιάννη «Μαξιλάρι», μια ανεξάρτητη παραγωγή που παρουσιάστηκε στις Νύχτες πρεμιέρας 2013 ως Work in Progress, παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή

την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στις 20. 30 στο κινηματογράφο Μικρόκοσμο, Λ.Συγγρού 106. Η ταινία επαναλαμβάνεται σε μεταμεσονύχτια προβολή την Παρασκευή και το Σάββατο, 23 και 24 Ιανουαρίου.

«Το Μαξιλάρι διηγείται την ιστορία μιας απόπειρας γεφύρωσης ετεροτήτων, αγάπης και έρωτα, χιούμορ και μελαγχολίας, ύπνου και παιχνιδιού, μια γεφύρωση του ουρανού με την θάλασσα. Το τέρας Μαξιλάρι πραγματοποιήθηκε γιατί είμαι πλούσιος σε φίλους, με ελάχιστα χρήματα και πολύ ιδεαλισμό. Με έναν ασκητικό και συλλογικό τρόπο», γράφει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης Κων/νος Κακογιάννης.

 

Η ταινία, διάρκειας 88′ λεπτών, αφηγείται την ιστορία τριών φίλων που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, μακριά από τον πολιτισμό. Θέλουν να ξεχάσουν, να περάσουν καλά, να ονειρευτούν. Ο καθένας κουβαλάει και το μαξιλάρι του. Μιλάνε για τον κονφορμισμό, τον πολιτισμό, την πολιτική, την βία, τον άνθρωπο. Ψάχνουν απαντήσεις: ποιοι είμαστε, τι κάνουμε… ως άτομα, ως ομάδα. Η άφιξη τριών φιλενάδων περιπλέκει τα πράγματα, και οδηγεί σε συναισθηματικές εντάσεις. Μεταξύ παιχνιδιού, απόλαυσης και μελαγχολίας, προσπαθούν να είναι δημιουργικοί, αδυνατώντας όμως να βρουν κοινούς τόπους.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

“Σε εποχές κρίσης, πλασματικής ή μη, όπου το κάλεσμα για πράξη μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί, ίσως το πιο ριζοσπαστικό πράγμα είναι να μην κάνεις τίποτα και να κάτσεις να σκεφτείς. Οι πρωταγωνιστές του Μαξιλαριού αποφασίζουν να κάνουν “δύο βήματα πίσω” από τον κόσμο και να πάρουν αποφάσεις ενώ αναμένουν κάποιο Συμβάν. Προσπαθούν να απομακρυνθούν από τις επιταγές της υπερ-κατανάλωσης, αλλά ο καθένας τους κουβαλάει και το μαξιλάρι του -ένα σύμβολο τεμπελιάς, αλλά και αναστοχασμού. Έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε τα δικά μας τέρατα. Μέσα από τις αντιφάσεις και το μεταφυσικό μας κενό. Έχει έρθει ώρα να αντεπιτεθούμε, να αγωνιστούμε για να επανακτήσουμε κάποιες λέξεις, και ίσως αργότερα να επανα-προσδιορίσουμε ιδέες για έναν κόσμο με λιγότερη ανισότητα, εκμετάλλευση και αδικία».

 

FLYER_MAXILARI_A6_01

 

Ταυτότητα
Συμμετέχουν: Πανάγoς Ιωακείμ, Ρηνιώ Κυριαζή, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μυρτώ Στράμπη, Άρης Τσαμπαλίκας, και ο Τάκης Μόσχος

 

Συνεργείο:  Σκηνοθεσία/Σενάριο: Κωνσταντίνος Κακογιάννης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Βουδούρη

Κάμερα: Νύσσος Βασιλόπουλος

Βοηθός κάμεραμαν/φροντιστής: Γιώργος Παπάζογλου

Σκηνικά/καλλιτεχνική διεύθυνση: Παύλος Καπάλας

Ηχολήπτης/Μουσική/Μουσική Επιμέλεια: Στέλιος Γιαννουλάκης

Μοντάζ/2ος βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Ρούφος

Διευθυντής παραγωγής: Δημήτρης Συρινάκης

Βοηθοί παραγωγής: Πηνελόπη Γκαβέτα, Βασσιλική Κατρινάκη

Παραγωγή: Atopia GbR

 

Ημερομηνίες προβολής:

Τετάρτη       21.1.2015,  20.30

Παρασκευή 23.1.2015 (μεταμεσονύκτια)

Σάββατο     24.1.2015 (μεταμεσονύκτια)

στο Σινεμά Μικρόκοσμος, Λεωφόρος Συγγρού 106, 11741 Αθήνα.