Κινηματογράφος

Μανταρίνια στον Μικρόκοσμο

Την ιστορία ενός Εσθονού καλλιεργητή μανταρινιών, ο οποίος μέσα στο πόλεμο της Αμπχαζίας του 1992, περιθάλπει δύο βαριά τραυματισμένους από αντίπαλα στρατόπεδα, αφηγείται το φιλμ «Μανταρίνια» του Ζάζα Ουρουσάντζε, υποψήφιο για Όσκαρ

ξενόγλωσσης ταινίας, που προβάλλεται στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος της λεωφόρου Συγγρού 106 καθημερινά από τις 16 Ιουλίου στις 20.30 με γενική είσοδο 5 ευρώ.

 

Παράλληλα προβάλλεται καθημερινά στις 19.00 η ταινία «Συνταγή της Πωλέτ» σε σκηνοθεσία Ζερόμ Ενρικό. Η Πωλέτ μια πνευματώδης απόμακρη χήρα μένει μόνη της σε ένα πρόσφατα υποβαθμισμένο – λόγω κρίσης – προάστιο του Παρισιού. Με μόνο έσοδο την πενιχρή της σύνταξη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς, καθυστερεί τα δάνεια, γενικά δεν «βγαίνει» ο μήνας.

ΠΩΛΕΤ

Ζώντας στα όρια της εξαθλίωσης, χάνοντας καθημερινά κομμάτια της αξιοπρεπούς μέχρι πρότινος ζωής της ανακαλύπτει ένα κόσμο παράνομο και χωρίς να το καταλάβει βρίσκεται μπλεγμένη ανάμεσα στον υπόκοσμο και την ανάγκη να πάρει τη ζωή ξανά στα χέρια της. Η Πωλέτ διακρίνει το σημάδι του πεπρωμένου. Αυτή είναι η λύση : διακίνηση κάνναβης.

Με κλονισμένες τις οικογενειακές σχέσεις της και με ένα υπέρμετρο εγωισμό που την καθιστά ανίκανη να δείξει την αγάπη της, πρέπει μόνη να υλοποιήσει τη “φαεινή ιδέα” της. Γιατί αυτοί και όχι εκείνη; Η Πωλέτ διαθέτει επιχειρηματικό δαιμόνιο, ήταν επαγγελματίας ζαχαροπλάστις, οπότε όχι μόνο θα τα καταφέρει, αλλά θα απογειώσει το νέο της «επάγγελμα» σε άλλες «διαστάσεις»…
Καταστάσεις, κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν από τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα ξεδιπλώνονται. Τρεις ηλικιωμένες γυναίκες, η σύσταση “συμμορίας”, ένας ανεπιθύμητος εγγονός, ένας επίμονα προστατευτικός γαμπρός, έμποροι-βαποράκια , ένα σχεδόν γκέτο, όλα μαζί παράδοξα θα θυμίσουν στην Πωλέτ ότι η ζωή είναι ωραία!.
Μια κωμωδία για τη μελαγχολία της εξαθλίωσης των δομών, αλλά και το πραγματικό νόημα της ζωής.