Κινηματογράφος

«Μάνα» της Βάλερυ Κοντάκου. Μια διαφορετική ιστορία γυναικείας χειραφέτησης.

Μια διαφορετική ιστορία γυναικείας χειραφέτησης, η ταινία «Μάνα» της Βάλερυ Κοντάκου προβάλλεται την Πέμπτη 30 Ιουλίου από το Exileroom, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Λίγα λόγια για την ταινία

Το 1962 μια παρέα ανήλικων κοριτσιών έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο της εποχής, καθώς έφυγαν απ’ το σπίτι για να κλειστούν σε μοναστήρι. Όμως κάθε φορά που το έσκαγαν, οι γονείς τους τις έφερναν πίσω με το ζόρι, μέχρι που τα κατάφεραν στην τρίτη τους απόπειρα. Σκοπός τους ήταν, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, να δημιουργήσουν ένα Ίδρυμα στα πρότυπα του Ιδρύματος Πεσταλότσι (Ελβετία) ώστε να προσφέρουν καταφύγιο σε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά. Μισό αιώνα αργότερα, οι πρωτεργάτιδες του Λυρείου Παιδικού Χωριού συνεχίζουν να περιθάλπουν και να φροντίζουν παιδιά χωρίς βοήθεια από το κράτος και την Εκκλησία. Το Μάνα είναι μια διαφορετική ιστορία γυναικείας χειραφέτησης που έχει αλλάξει τις ζωές εκατοντάδων παιδιών ως τώρα, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του όρου οικογένεια.

MANA TRAILER from Exile Films on Vimeo.

Η επίσημη πρεμιέρα του Μάνα έγινε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2015, κι από τότε έχει προβληθεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδος καθώς και σε φεστιβάλ στην Εσθονία (29th Pärnu International Film Festival) και το Κόσοβο (DokuFest Kosovo, 2015).

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτιδα

Μετά από το βραβευμένο Who’s on First?, που προβλήθηκε σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Φινλανδία και Κορέα, η Βάλερυ Κοντάκου επιστρέφει με το Μάνα, ένα ντοκιμαντέρ για την πιο ατίθαση συμμορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Exile Room, η δράση της έχει επεκταθεί από την παραγωγή στις προβολές και τα εργαστήρια ντοκιμαντέρ, στηρίζοντας ενεργά την κινηματογραφική κοινότητα.

Πληροφορίες

Πέμπτη 30/07 στις 9μμ, είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια: 70′

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ερμού 134, στον πεζόδρομο.