Κινηματογράφος

Insidious: Το κακό τρίτωσε…

Η απόκοσμη τριλογία του πετυχημένου θρίλερ, που έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές παγκοσμίως, είναι πια γεγονός και το τρίτο και πιο σκοτεινό κεφάλαιο έρχεται να κουμπώσει με τα δύο προηγούμενα. Στην Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3,

ο Leigh Whannel, σεναριογράφος του Saw και των δύο πρώτων Insidious, σκηνοθετεί και γράφει το συναρπαστικό σενάριο που επικεντρώνεται για μια ακόμα φορά στη μετά θάνατον ζωή και τις εγκλωβισμένες ψυχές.

Σύνοψη

Το τρίτο κεφάλαιο ξεκινάει ανάποδα, με αναδρομική ισχύ. Η ιστορία του προηγείται αυτής των δύο πρώτων ταινιών. Αυτή τη φορά είμαστε καλεσμένοι στο σπίτι μιας καινούργιας οικογένειας και όχι πια της πολύπαθης οικογένεια Lambert. Και οι δύο, όμως, οικογένειες έχουν κάτι κοινό. Και οι δύο κρύβουν ένα τρομακτικό μυστικό, το οποίο καλείται να ανακαλύψει η επίλεκτη ομάδα κυνηγών φαντασμάτων με αρχηγό την Elise (Lin Shaye) και βοηθούς τους Tucker (Angus Sampson) και Specs (Whannell). Μια έφηβη κοπέλα (Stefanie Scott) έχει γίνει στόχος μιας άκρως επικίνδυνης απόκοσμης οντότητας που έρχεται από μια άλλη διάσταση. Ο πατέρας της (Dermot Mulroney) προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει το κακό.

Ψυχές Ζώσες

Φανταστείτε έναν κόσμο πιο τρομακτικό και από τους χειρότερους εφιάλτες μας, ο οποίος εκμεταλλεύεται τα όνειρά μας και παίρνει σάρκα και οστά στην καθημερινή μας ζωή. Οι κάτοικοί του είναι νεκρά πλάσματα που μισούν απροκάλυπτα τους ζωντανούς. Οι δαίμονες αυτού του κόσμου ψάχνουν ευκαιρία για να περάσουν από τον κόσμο τους στον δικό μας. Κάποιοι από αυτούς θέλουν απλά να μάθουν την αιτία του θανάτου τους ή να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονται ακόμη εν ζωή. Οι περισσότεροι, όμως, θέλουν να εκτονώσουν το θυμό και τη ζήλεια τους και να πάρουν εκδίκηση με οποιοδήποτε κόστος.

O παραγωγός Jason Blum παρατηρεί: “O James και ο Leigh έχουν δημιουργήσει έναν δικό τους μοναδικό και τρομακτικό κόσμο με τα Insidious. Σε αυτό το κεφάλαιο βουτάμε ακόμη πιο βαθιά στην άβυσσο του

IL1A0532.CR2

IL1A0532.CR2

μεταφυσικού αυτού σύμπαντος”.

“Αυτός ο μεταφυσικός τόπος υφίσταται στον δικό του χωροχρόνο, αλλά μπορεί να επηρεάσει καθέναν από εμάς στη δική μας τρισδιάστατη αντίληψη για το σύμπαν” προσθέτει ο Wan που στην καινούργια ταινία έχει αναλάβει χρέη παραγωγού. Ο παραγωγός Oren Peli αποκαλύπτει: “Θα δούμε κάποια πράγματα σε αυτήν την ταινία από μια διαφορετική οπτική. Αυτή η οπτική είναι ίσως και η πιο τρομακτική από όλες”.

Στην Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3 γυρίζουμε πίσω το ρολόι. Η ιστορία του διαδραματίζεται δύο χρόνια πριν από τα δύο πρώτα κεφάλαια. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Whannell, προσθέτει: “Βασική επιδίωξή μας ήταν να τρομάξουμε το κοινό”.

Η Elise, το αρχιμέντιουμ, πεθαίνει στο προηγούμενο Insidious. Ο Whannell σχολιάζει σχετικά: “Λατρεύω το χαρακτήρα της και μηχανεύτηκα έναν τρόπο για να τη φέρω πίσω. Δεν με ικανοποιούσε να επιστρέψει σαν φάντασμα. ‘Ήθελα να επανέλθει ζωντανή”.

Η Lin Shaye που υποδύεται την Elise εντυπωσιάστηκε από το σενάριο του Whannell: “Μου άρεσε που υπήρχε η επιθυμία για περαιτέρω εξερεύνηση του κάθε χαρακτήρα.

4092_D14_04421_R(L to R) Lin Shaye reprises her role of gifted psychic Elise Rainier, Stefanie Scott stars as teenager Quinn Brenner and Dermot Mulroney stars as Quinn’s father Sean Brenner in Focus Features’ INSIDIOUS: CHAPTER 3, written and directed by series co-creator Leigh Whannell.Credit: Matt Kennedy / Focus Features

4092_D14_04421_R(L to R) Lin Shaye reprises her role of gifted psychic Elise Rainier, Stefanie Scott stars as teenager Quinn Brenner and Dermot Mulroney stars as Quinn’s father Sean Brenner in Focus Features’ INSIDIOUS: CHAPTER 3, written and directed by series co-creator Leigh Whannell.Credit: Matt Kennedy / Focus Features

Στην Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3 μαθαίνουμε περισσότερα για την προσωπική ζωή της Elise. Αυτή η τροπή με ενθουσίασε, αφού η προσωπικότητα του ρόλου και η ιστορία της ταινίας είναι δυο στοιχεία που με ενδιαφέρουν πραγματικά”.

O παραγωγός Jason Blum σχολιάζει για την ηθοποιό: “Είναι εκπληκτικό το να βλέπεις την Elise στην οθόνη. Έχεις την εντύπωση ότι όντως επικοινωνεί με δαίμονες και φαντάσματα. Σε αυτού του είδους τις ταινίες είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας ηθοποιός να ταυτιστεί απόλυτα με το ρόλο του. Η Lin το ζει στο πετσί της”.

O Whannell συμπληρώνει, “Η Lin είναι μια ηθοποιός με την οποία λατρεύω να συνεργάζομαι. Είναι απόλυτα συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνει. Όταν είσαι σεναριογράφος, είναι ευτυχία να έχεις έναν ηθοποιό να συζητά τόσο πολύ το σενάριο μαζί σου. Επιπλέον, θεωρώ πως η Lin Shaye είναι η καρδιά όλων των ταινιών”.

“Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται στο ίδιο σύμπαν” συμπληρώνει ο Peli. “Ο Leigh μάς συστήνει τώρα μια νέα οικογένεια. Επίσης, θα δούμε χαρακτήρες από τις δύο πρώτες ταινίες τους οποίους γουστάραμε πολύ, όπως η Elise. Μια γυναίκα που είναι έτοιμη να ρισκάρει τη ζωή της, για να σώσει από τους δαίμονες μια οικογένεια που της είναι παντελώς άγνωστη”.

Ο Whannell σχολιάζει: “Όταν γνωρίσαμε την Εlise και τους συναδέλφους της, Tucker και Specs, στην πρώτη ταινία, ήταν φανερό ότι υπήρχε μεγάλη οικειότητα μεταξύ τους. Έτσι, σε αυτήν την ταινία είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε κάτω από ποιες συνθήκες γνωρίστηκαν”.

Τα Insidious έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το δικό τους πιστό κοινό. Ο σκηνοθέτης αναλύει: “Όλοι έχουμε τους προσωπικούς μας φόβους ανεξαρτήτως χώρας και εθνικότητας. Στον πυρήνα της, κάθε ιστορία σχετικά με φαντάσματα, πραγματεύεται τον θάνατο και την απώλεια. Αυτό ισχύει και για αυτήν την ταινία. Αυτά τα θέματα έχουν έναν παγκόσμιο και οικουμενικό χαρακτήρα. Εκεί οφείλεται πιστεύω και η μεγάλη επιτυχία των ταινιών που έχουμε κάνει”, καταλήγει ο Whannell.

Tο ύφος της ταινίας

IL1A1467.CR2

IL1A1467.CR2

Η προσέγγιση του σκηνοθέτη στην Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3 ήταν λίγο πολύ παρόμοια με το ύφος της πρώτης ταινίας. Εκεί, υπήρχε μια οικογένεια που δεν είχε ιδέα του τι συμβαίνει, αλλά και αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει. Τώρα, θα γνωρίσουμε μια καινούργια και… “κανονική” οικογένεια που αποτελείται από τα εξής μέλη: Τη 17χρονη Quinn (Stefanie Scott) που θέλει να γίνει ηθοποιός, τον 9χρονο γκατζετάκια αδελφό της Alex (Tate Berney) και τον χήρο πατέρα τους Sean (Dermot Mulroney). Η απώλεια της μητέρας έχει επηρεάσει όλα τα μέλη, αλλά ειδικότερα την έφηβη Quinn που νιώθει ευάλωτη. Η νεαρή κοπέλα θα απευθυνθεί στην Elise, για να καταφέρει να επικοινωνήσει με τη μητέρα της, τη Lily.

O Whannell σχολιάζει σχετικά: “Προσπάθησα να σκιαγραφήσω το χαρακτήρα της Quinn με έναν ρεαλιστικό τρόπο. Πιστεύω ότι γενικά προσπαθούν να προβάλλουν τους έφηβους κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Ο παραγωγός Peli ξεκαθαρίζει: “Στην ταινία θα δούμε μια διαφορετική Elise. Είναι συγκλονισμένη από το

IL1A8496.CR2

IL1A8496.CR2

χαμό του άντρα της και έχει κλειστεί στον εαυτό της. Το ερώτημα είναι τι την ωθεί να βγει από το καβούκι της, για να βοηθήσει τους Brenner. Ποια είναι αυτά τα γεγονότα που θα την οδηγήσουν ασυνείδητα να τα βάλει με δαίμονες και να ρισκάρει ακόμη και την ίδια της τη ζωή;”.

O Peli συμπληρώνει: “O Leigh αντιλαμβάνεται πολύ καλά τον κόσμο του Insidious και τη δυναμική ενός απόκοσμου και μεταφυσικού σύμπαντος. Κατά συνέπεια, ήταν η ιδανική επιλογή για να σκηνοθετήσει το νέο κεφάλαιο”.

“Είναι εκπληκτικό να έχεις τη δυνατότητα να διηγείσαι ιστορίες που συνδέουν ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Μου αρέσει τρομερά να παρακολουθώ τα Insidious μαζί με το κοινό στον κινηματογράφο. Τρελαίνομαι να βλέπω τις αντιδράσεις τους” σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Ο Wan που είχε σκηνοθετήσει τις δυο προηγούμενες ταινίες βασιζόμενες στα σενάρια του Whannell σχολιάζει: “Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος και περήφανος με αυτό που κατέφερε ο Leigh στο τρίτο κεφάλαιο. Έχει επίγνωση ποια είναι εκείνα τα ιδιαίτερα συστατικά που χρειάζεται, για να δημιουργήσει κανείς ταινίες τρόμου υψηλού επιπέδου. Με τιμάει που έδωσα τη σκυτάλη σε έναν τόσο ταλαντούχο άνθρωπο. Τον βλέπεις να σκηνοθετεί και το ‘χει, ρε παιδί μου. Είναι τόσο άνετος με αυτό που κάνει και το διασκεδάσει πραγματικά”.

“Είχα τρομερούς δασκάλους” λέει ο Whannell. “Έμαθα πολλά δίπλα στον James που τον παρακολουθούσα επί το έργον να σκηνοθετεί και μετά με τις οδηγίες που έδινε στο μοντάζ με τα πλάνα, τη μουσική και όλα τα υπόλοιπα. Πρόκειται για έναν δάσκαλο των σύγχρονων ταινιών τρόμου. Τα γούστα μας είναι παρόμοια. Προτιμάμε να γίνονται τα περισσότερα στο γύρισμα και να μη βασιζόμαστε μετά στο post production. Το στιλ μου, βέβαια, είναι κάπως διαφορετικό από του James. Δεν ήθελα να μπω σε μια μανιέρα και να αντιγράψω αυτό που κάνει εκείνος. Επιθυμία μου ήταν να συνεχίζω να χτίζω την ιστορία, αλλά χωρίς να αντιγράψω αυτό που εκείνος έκανε στις δύο προηγούμενες ταινίες. Η συνεργασία μας ήταν άψογη σε όλα τα επίπεδα και κάναμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε πολύ καλά, όταν δουλεύουμε κάποιο project. Καθίσαμε και κάναμε πολλά brainstorming και ανταλλάξαμε ιδέες μεταξύ μας”.

3S7C9134.CR2

3S7C9134.CR2

Τρομακτική Προσέγγιση

Ο Whannell πριν ξεκινήσει να δουλεύει, επικοινώνησε με το βετεράνο σκηνοθέτη William Friedkin, δημιουργό της φημισμένης ταινίας τρόμου Ο Εξορκιστής, τον οποίο θαυμάζει ιδιαίτερα. Πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα τού έστειλε το εξής μήνυμα: “Πρόκειται να σκηνοθετήσω την πρώτη μου ταινία. Έχεις κάποια συμβουλή να μου δώσεις;”. O έμπειρος σκηνοθέτης ανταποκρίθηκε αμέσως και ζήτησε από τον Whannel να συναντηθούν. Το πρώτο πράγμα που του είπε ήταν ότι άμεση προτεραιότητα του θα ήταν να βρει τον τρόπο να τρομάξει για τα καλά τους ηθοποιούς του!

Η ηθοποιός Stefanie Scott (Quinn Brenner) θυμάται κάποιες από τις ιδιαίτερες πρακτικές που χρησιμοποιούσε ο σκηνοθέτης, ώστε η ίδια να βιώσει καλύτερα το ρόλο της: “Με έβαζε στην ντουλάπα, φορούσα ακουστικά και άκουγα μουσική heavy metal για περίπου μισή ώρα. Κάθε τόσο ερχόταν να τσεκάρει ότι δεν είχα χαμηλώσει την ένταση. Εκείνη τη στιγμή ήταν πραγματικά απαίσιο, αλλά με βοήθησε πάρα πολύ στο ρόλο μου”.

O Mulroney που υποδύεται τον πατέρα της Quinn σχολιάζει με τη σειρά του: “Ο Leigh καλλιεργούσε εσκεμμένα μια ατμόσφαιρα εντελώς spooky που κάποια στιγμή πίστευες ότι όλα είναι τόσο αληθινά”.

Πέρα, όμως, από τις τακτικές εκφοβισμού ο Whannell, καθώς και ο ίδιος είναι ηθοποιός, γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να χτίσει καλά τους χαρακτήρες της ιστορίας.

IL1A0848.CR2

IL1A0848.CR2

Ο Mulroney, ηθοποιός πάνω από 25 χρόνια, σχολιάζει: “Έχω έναν έφηβο γιο που ξετρελαίνεται με τις ταινίες τρόμου, έτσι έγινα και εγώ μεγάλος fan. Μαζί είχαμε παρακολουθήσει τα δύο πρώτα Insidious. Θεωρώ πως η αντιμετώπιση του τρίτου κεφαλαίου από την πλευρά του Whannell ήταν ιδιοφυής. Γύρισε πίσω το χρόνο και αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να έχει μια μεγαλύτερη ποικιλία χαρακτήρων. Επίσης, μεγάλη μαγκιά του ήταν που επανέφερε την Elise. Επιπλέον, αφού είναι και σεναριογράφος, γνωρίζει την κάθε σκηνή με την παραμικρή λεπτομέρεια, έτσι γνωρίζει ακριβώς την αίσθηση που θέλει να δώσει”.

O Whannell με τη σειρά του σημειώνει: “Όταν σκηνοθετείς πρώτη φορά, είναι απίστευτη πολυτέλεια να συνεργάζεσαι με έναν τόσο έμπειρο ηθοποιό. Έχει πολλές γνώσεις γύρω από τεχνικά θέματα, αλλά έχει μεγάλη ευχέρεια να εκφράζει αυτά που βιώνει ο κάθε χαρακτήρας που υποδύεται”.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος υποδύεται στην ταινία τον Specs που μαζί με τον Tucker (Angus Sampson) συγκροτούν ένα ακαταμάχητο δίδυμο κυνηγών φαντασμάτων. “Είναι πολύ αγαπητοί στον κόσμο και προσθέτουν πάντα λίγο χιούμορ στα Insidious” σχολιάζει χαμογελώντας ο παραγωγός Peli.

Ο Whannell μάς εκμυστηρεύεται: “Πιστεύω ότι ο Tucker και ο Specs είναι κάτι σαν τους γιους της Elise που εκείνη δεν είχε ποτέ. Με τον Angus είμαστε πολλά χρόνια φίλοι. Έχουμε βάλει και πολλά δικά μας στοιχεία στην ταινία. Επίσης, πολλά από αυτά που βλέπετε στην ταινία είναι δικοί μας αυτοσχεδιασμοί”.

Ένα ιδιαίτερο look έπρεπε να δημιουργηθεί για τις ανάγκες του μεταφυσικού κόσμου. Έπρεπε να δημιουργηθεί κάτι σκοτεινό και περίεργο που να εμπεριέχει μια αίσθηση παρελθόντος.

Υπάρχουν σκηνές στην ταινία, όπως και στις δύο προηγούμενες που οι μισοί στον κινηματογράφο είδαν κάτι φευγαλέα, ενώ οι άλλοι μισοί δεν πρόσεξαν τίποτε. Τα Insidious στηρίζονται σε αυτές τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και σε εικόνες που κάποιος δεν μπορεί εύκολα να βγάλει από το μυαλό του.

Ο παραγωγός James Wan υπερθεματίζει: “Και οι τρεις ταινίες είναι πολύ ατμοσφαιρικές. Έχει μεγάλη σημασία να δημιουργηθεί το κατάλληλο ύφος, οι σωστές αναλογίες τρόμου. Ο απόκοσμος χώρος που ζουν τα δαιμονικά πλάσματα βρίσκεται πέρα από την πραγματικότητα. Μοιάζει με έναν εφιάλτη, μόνο που μπορείς να βρεθείς εκεί και χωρίς να κοιμάσαι. Οι δαίμονες που κατοικούν εκεί, έχουν τη δυνατότητα να σε προσεγγίσουν και όταν είσαι ξύπνιος”.

O συμπαραγωγός Oren Peli σχολιάζει: “Με συνεπαίρνει η ιδέα ότι κάτι σκοτεινό κρύβεται μέσα σε ένα κανονικό σπίτι. Πρόκειται για κάτι ανεξήγητο που δεν ξέρεις πως να αντιμετωπίσεις ή να πολεμήσεις”.

O Jason Blum με τη σειρά του εξομολογείται: “Αυτό που με τρομάζει προσωπικά πολύ είναι να μένω σπίτι μόνος μου και να ακούω διάφορους περίεργους θορύβους. Πιστεύω ότι πολλές ταινίες τρόμου διαδραματίζονται σε κάποιο σπίτι, γιατί εκεί νιώθουμε τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν το συγκεκριμένο περιβάλλον απειλείται, τότε αυτό γίνεται πραγματικά τρομακτικό. Έτσι, στις ταινίες Insidious, καθώς οι δαίμονες κυριεύει τα σπίτια των ανθρώπων, η παράνοια γίνεται ρεαλιστική”.

Έχοντας αντιμετωπίσει κάθε λογής δαιμονικό στοιχείο η γενναία Elise (Lin Shaye) σχολιάζει: “Λατρεύω ή μάλλον μισώ τους δαίμονες της πρώτης και δεύτερης ταινίας. Αλλά υπάρχει κάτι σε αυτόν στο τρίτο κεφάλαιο που με φοβίζει πραγματικά”.

O Wan καταλήγει: “Το νέο κεφάλαιο αποτελεί μια καλή αρχή για αυτούς που δεν έχουν δει ποτέ κάποιο από τα Insidious. Υπόσχομαι ότι θα απολαύσουν μια άκρως τρομακτική ταινία”.

Credits:

Σκηνοθεσία: Leigh Whannell

Σενάριο: Leigh Whannell

Παίζουν: Dermot Mulroney, Lin Shaye, Stefanie Scott, Hayley Kiyoko, Angus Sampson

Παραγωγοί: Jason Blum, Oren Peli, James Wan

Διάρκεια: 97’

25 Ιουνίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood