Κινηματογράφος

Η ταινία Xenia υποψήφια για το βραβείο Lux 2014

xenia

Η ταινία Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα, είναι ανάμεσα στις πρώτες δέκα υποψήφιες ταινίες για το βραβείο Lux του έτους 2014, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 49ου Φεστιβάλ του Καρλοβι Βάρι.

Η φετινή επιλογή των ταινιών έγινε με το σκεπτικό να αναδειχθεί ο πλούτος, η ποικιλία και η υπεροχή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Η ταινία Xenia, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Πάνου Χ. Κούτρα, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα
ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

Η ταινία είναι παραγωγή της 100% Synthetic Films ΕΠΕ και της Wrong Men, σε συμπαραγωγή των MPM Films, Entre Chien et Loup, Arte France Cinema, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΝΕΡΙΤ ΑΕ, NOVA, με τη συμμετοχή των Arte France, Aide Au Cinemas du Monde, CNC Institut Francais και με τηνυποστήριξη των Eurimages, Media Programme, Κέντρο Κινηματογράφου της Federation Wallonie Bruxelles, Formovies. Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution, ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment. Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, έχει ήδη βγει στις γαλλικές αίθουσες αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Η πρώτη απονομή του Βραβείου Lux έγινε το 2007 σαν απόδειξη της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία. Οι 10 ταινίες που επιλέχθηκαν φέτος, είναι ένας συνδυασμός ποιότητας ειδών, ιστοριών, καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, μηνυμάτων και συναισθημάτων και μας ταξιδεύουν σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Από το αρχικό σύνολο των δέκα ταινιών, οι τρεις που θα επιλεγούν, θα προβληθούν στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποτιτλισμένες στις 24 επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες. Η ανακοίνωση της τελικής τριάδας θα γίνει στη Ρώμη στα τέλη του μήνα Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ το βραβείο της νικητήριας ταινίας, θα απονεμηθεί στις 17 Δεκέμβρη στο Σρασβούργο. Η ταινία που θα κερδίσει θα προσαρμοστεί και για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Στο παρελθόν οι ταινίες Attenberg Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου ήταν υποψήφιες για το ίδιο βραβείο.