Animation Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Οι πολιτικές ταινίες του animasyros 8.0

Συρία, Ιράν, Ισραήλ, Λίβανος, Κορέα, Εσθονία είναι ορισμένες από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν με πολιτικές ταινίες στο φετινό animasyros 8.0 και στο διεθνές διαγωνιστικό που πραγματοποιείται 24-27 Σεπτεμβρίου στη Σύρο.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές τουλάχιστον 300 ταινιών κινουμένων σχεδίων, αφιερώματα σε Διεθνή Φεστιβάλ, καταξιωμένους δημιουργούς και σχολές στον χώρο της τέχνης της εμψύχωσης, αλλά και το νέο τμήμα της Αγοράς.
Στο Hora του Ισραηλινού Yoav Brill, δύο άντρες περπατούν πιασμένοι χέρι χέρι στους δρόμους του Τελ Αβίβ, πράγμα που γεννά ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια. Αυτά ξετυλίγονται σε ένα πειραματικής υφής φιλμ, φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά (κολάζ και συνεντεύξεις), με τη δυναμική όμως ακτιβιστικού δοκιμίου.

 

hora

Στο Manly των Jesse και Justin Moynihan η κεντρική υπερ-ηρωίδα πέρα απ’ τους διαγαλαξιακούς εχθρούς έχει να αντιμετωπίσει και την απογοήτευση του πατέρα της που δεν γεννήθηκε αγόρι.

 

Approved for Adoption

 

Στο Approved for Adoption του Jung, Laurent Boileau περιγράφεται η συγκινητική ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών που ταξίδεψαν στην Ευρώπη για υιοθεσία στο τέλος του πολέμου της Κορέας και σχεδόν κανείς δεν μίλησε ποτέ γι’ αυτά. Ο σκηνοθέτης είναι ένα από αυτά τα παιδιά…

 

Το αριστουργηματικό και βραβευμένο Isand (The Master) του Εσθονού Riho Unt, με πρωταγωνιστές έναν σκύλο και μια μαϊμού, είναι μια ταινία τόσο λεπτομερής και καλοφτιαγμένη που σου παίρνει λίγη ώρα να καταλάβεις ότι είναι γυρισμένη σε set-μινιατούρα κι όχι σε πραγματικών διαστάσεων διαμέρισμα. Βασίζεται στο “εθνικό θεατρικό” των Εσθονών “Popi ja Huhuu” και σε βαθύτερη ανάγνωση μιλάει για την ανάγκη της ύπαρξης “Αφέντη”. Για τη δυσοίωνη εκδοχή του ο Unt δηλώνει φανερά επηρεασμένος από την έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη γειτονιά των πρώην Σοβιετικών κρατών.

The Master by Riho Unt – trailer from Nukufilm on Vimeo.

 

Στο Suleima του Jalal Maghout, η ηρωίδα του τίτλου ανάγεται σε σύμβολο κατά της φονταμενταλιστικής καταπίεσης. Έχοντας μεγαλώσει στη Συρία (όπως και ο σκηνοθέτης) και βιώνοντας σειρά από απαγορεύσεις που ανάγκασαν την οικογένειά της να κρατά το στόμα της κλειστό, η ίδια μεγαλώνοντας μετατρέπεται σε ατρόμητη vigilante κατά του θεοκρατικού καθεστώτος. Η τιμωρία των αρχών καταφέρνει μόνο να την πεισμώσει. Μέσα απ’ το κελί της ομολογεί πως αν ξεκινούσε απ’ την αρχή δεν θα άλλαζε τίποτα.

 

Στο Like There Is No Tomorrow (Φοιτητικό Διαγωνιστικό) της Marilyn Haddad ένα νεαρό κορίτσι κάπου στο Λίβανο εκδηλώνει όλη τη ζωντάνια του, χορεύοντας μακριά απ’ τα προβλήματα. Δυστυχώς αυτά αποκαλύπτονται με τον πλέον άδικο και τραγικό τρόπο: μια έκρηξη λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι και μια αφιέρωση για όλους τους “Λιβανέζους Μάρτυρες”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Μια φαινομενικά αθώα ταινία με Legos (Legos 2: Monster) περιέχει το πιο πολιτικά φορτισμένο μήνυμα απ’ τα φιλμ του αφιερώματος στο Ιράν. Πρόκειται για μια παραβολή για τη δύναμη της μάζας απέναντι στη δύναμη της εξουσίας. Όπως τα κομμάτια Lego έτσι κι ο φοβισμένος λαός μια φανταστικής (ή όχι και τόσο φανταστικής) χώρας, ψάχνει τρόπους να συσπειρωθεί ώστε να μπορέσει να εξοντώσει ένα υπερμεγέθες τέρας.

 

Legos 2 – Monster (Trailer) from soheil sadeghi on Vimeo.

 

Τα καινούρια του φεστιβάλ

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στο θέατρο Απόλλων, στο Δημοτικό Κινηματογράφο Παλλάς και την πλατεία Μιαούλη
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο διαγωνιστικά τμήματα, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Φοιτητικό Διαγωνιστικό, τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία, ειδικές προβολές και παρουσιάσεις πολυαναμενόμενων ταινιών μεγάλων animation studio από τις ΗΠΑ, αφιερώματα σε διεθνή ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ειδικές προβολές με θέμα τη σχέση της κινηματογραφικής τέχνης της εμψύχωσης με την ποίηση και τον χορό και «μυστικές» ενότητες προβολών (secret screening events). Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο τμήμα, αποκλειστικά αποτελούμενο από μεγάλου μήκους παραγωγές, λειτουργώντας ως πιλότος για το επερχόμενο επίσημο διαγωνιστικό μεγάλου μήκους ταινιών κινουμένων.

Ο Πρόεδρος του animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης, εκλέχθηκε πρόεδρος της ASIFA Hellas, δηλαδή του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων.

Επιπλέον η ASIFA επέλεξε φέτος το animasyros, προκειμένου να πραγματοποιήσει 2 εργαστήρια που απευθύνονται σε εφήβους, με τη συμμετοχή καταξιωμένων εκπαιδευτών από την Ελλάδα, το Βέλγιο & την Αυστρία.

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαµβάνονται και τα καθιερωµένα εκπαιδευτικά εργαστήρια animation, ένα που απευθύνεται τόσο σε άτομα με αναπηρίες και εκπαιδευτές ειδικής αγωγής, αλλά και σε µαθητές των δηµοτικών σχολείων και δασκάλων. Δεν θα λείπουν και τα εργαστήρια για νέους επαγγελματίες και φοιτητές, ενώ το πρόγραμμα συνεχώς εμπλουτίζεται.

Όπως κάθε χρόνο, σπουδαστές του Ιονίου Πανεπιστηµίου θα παρακολουθήσουν όλη την διοργάνωση και θα συµµετάσχουν καταγράφοντας το Animasyros 8.0 και δηµιουργώντας την ταινία making of που θα προβληθεί στην τελετή λήξης του φεστιβάλ.

*Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη