Κινηματογράφος

Η «Κωμωδία του χρήματος» στην Ταινιοθήκη

«Το θέμα δεν είναι το χρήμα – είναι το να πιστεύεις ότι το θέμα είναι το χρήμα». Η μοναδική ταινία που ο Οφίλς γύρισε στην Ολλανδία, ευρωπαϊκή παραγωγή της δεκαετίας του ‘30 που άξια ανταγωνίζεται το Χόλιγουντ,

το «Komedie om Geld» παρουσιάζεται την Κυριακή 24 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στις 19.00, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Εικόνες της κρίσης»

Με αφορμή την ιστορία ενός υπαλλήλου σε μια τράπεζα που καταρρέει οικονομικά όταν χάνει μια βαλίτσα με 50.000 λίρες, ο Οφίλς αναπτύσσει με ειρωνικό τρόπο έναν θεματικό ιστό, όπου διαπλέκονται οι κοινωνικοί ρόλοι με κοινό παρανομαστή το χρήμα. Μια έξυπνη και πικρή κωμωδία με σουρεαλιστική ματιά που διαδραματίζεται στο Άμστερνταμ, με έντονο τοπικό χρώμα αλλά και σπάνια οικουμενικότητα.

Σκηνοθεσία: M. Ophüls.

Σενάριο: W. Schlee, M. Ophüls, A. de Haas.

Διεύθυνση φωτογραφίας: E. Schüfftan.

Μουσική: M. Tak.

Ηθοποιοί: H. Bouber, R. Otte, M. van Eysden, C. Ruys, E. Gubbins Doorenbos.

Παραγωγή: W. Tuschinski-Cinetone.

Διανομή & αποκατάσταση: EYE Film Institute Netherlands.

Ο Μαξ Οφίλς / Max Ophuls (1902-1957) ήταν Γερμανός σκηνοθέτης που εργάστηκε στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία. Σκηνοθέτησε γύρω στις 30 ταινίες από τη δεκαετία του 1930 έως τα τέλη της δεκαετίας του 50 με πιο γνωστές τις ταινίες “Ηδονή” (1952), “Το γαϊτανάκι του έρωτα” (1950), “Το γράμμα μιας άγνωστης” (1948).