Κινηματογράφος Ντοκιμαντέρ

“Η γυναίκα με τους πέντε ελέφαντες”

Στο Ινστιτούτο Γκαίτε προβάλλεται την Δευτέρα ( 20.30) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό το ντοκιμαντέρ Η γυναίκα με τους πέντε ελέφαντες σε σκηνοθεσία Vadim Jendreyko.

Πρόκειται για τη ζωή της μεγαλύτερης μεταφράστριας ρωσικής λογοτεχνίας στα Γερμανικά, Svetlana Geier, με την πολυτάραχη ζωή.

Γεννημένη στο Κίεβο ζει τις πολιτικές εκκαθαρίσεις του Στάλιν στα 15 της. Στα 18 την εκτέλεση 30.000 Εβραίων από τους SS, στα 20 μεταφέρεται σε στρατόπεδο για εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη στο Dortmund.

Ζει τη φρίκη του πολέμου, πάντα όμως συναντά στο δρόμο της ανθρώπους με τόλμη και θάρρος που στέκονται στο πλευρό της και τη βοηθούν να επιβιώσει.

Μετά τον πόλεμο μένει στη Γερμανία, σπουδάζει Γερμανική Φιλολογία, μεταφράζει ρωσική λογοτεχνία στα Γερμανικά, διδάσκει σε πολλά Πανεπιστήμια, αποκτά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Στα 85 της επισκέπτεται για πρώτη φορά τον τόπο των παιδικών της χρόνων στην Ουκρανία. Στο ταξίδι της αυτό τη συνοδεύει ο σκηνοθέτης Vadim Jendreyko.

Συνυφαίνοντας παγκόσμια ιστορία με τη ζωή και το λογοτεχνικό έργο της Swetlana Geier, το ντοκιμαντέρ μιλάει για μεγάλο πόνο, σιωπηλούς παραστάτες, αναπάντεχες ευκαιρίες και μια μεγάλη αγάπη για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης (30/9).

Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική και ρωσική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Die_Frau_mit_den_fuenf_Elefanten_01

Διακρίσεις (μια επιλογή): Μεγάλο Βραβείο στο International Film Festival Listapad, Minsk, Βραβείο για την Καλύτερη Κάμερα στο Rencontres Internationales du Documentaire de Montreal, Prix Italia 2011, Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Silverdocs, Washington DC κ.ά.