Εικαστικά Έκθεση Κινηματογράφος

Η Casa Malaparte στη Gagosian

Η περίφημη Casa Malaparte στο ιταλικό Κάπρι, όπου έγιναν τα γυρίσματα της εμβληματικής ταινίας του Γκοντάρ «Περιφρόνηση», αποτελεί την έμπνευση για την έκθεση που φιλοξενείται έως και τις 19 Σεπτεμβρίου στη γκαλερί Gagosian του Λονδίνου.

Ένα τμήμα του σύγχρονου αυτού αρχιτεκτονικού θρύλου, αναπαρίσταται στη γνωστή γκαλερί, την ίδια ώρα που η «Περιφρόνηση», η πιο φιλόδοξη ταινία στη φιλμογραφία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ κυκλοφορεί σε επανέκδοση και σε νέες ψηφιακές κόπιες σε πολλά από τα αθηναικά σινεμά.

Τη βίλα έκτισε το 1937 ο φημισμένος Ιταλός συγγραφέας Κούρτσιο Μαλαπάρτε , του οποίου ο απόγονος Tommaso Rositani Suckert, είχε την ιδέα της έκθεσης που περιλαμβάνει το ενιαίο καθιστικό με τη μοναδική θέα στη θάλασσα, νέες εκδοχές επίπλων όπως ένα τραπέζι, έναν πάγκο και μια κονσόλα που κατασκευάστηκαν από τα ίδια υλικά με τα οποία είχαν κατασκευαστεί τα πρωτότυπα.

Τον σχεδιασμό της βίλας είχε αρχικά ο Ιταλός αρχιτέκτονας Adalberto Libera, αλλά όπως λέγεται, ο Μαλαπάρτε το απέρριψε για να υλοποιήσει το δικό του,  αποκαλώντας τη βίλα «casa como me», δηλαδή σπίτι σαν εμένα.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από πορσελάνες σε στιλ μπαρόκ που ο Μαλαπάρτε είχε στην κατοχή του, καθρέφτες, κηροπήγια και γλυπτά που συνέλεγε στα ταξίδια του, τα οποία ο Γκοντάρ τα μετακίνησε στο σαλόνι της βίλας για τις ανάγκες της ταινίας το 1963.