Κινηματογράφος

Η «Α» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει σήμερα Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 19:30, στην Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, η «Α», η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους αποκλειστικά χρηματοδοτημένη από το κοινό.

Η “Α” συμμετέχει στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ για τα 100 Χρόνια Ελληνικού Κινηματογράφου, στην ενότητα της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής.

Σύνοψη ταινίας

 

 

Μια γυναίκα εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της, στη μέση ενός καμένου δάσους, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά.

Στην κινηματογραφική ταινία «Α», ο σκηνοθέτης Στάθης Αθανασίου με τον διάσημο Ελληνιστή και συγγραφέα PedroOlalla, διαπραγματεύονται την Αντιγόνη στον αντίποδα της τραγωδίας του Σοφοκλή: Ενώ στην εκδοχή του Σοφοκλή βλέπουμε την Αντιγόνη πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο όνομα της προσωπικής της έννοιας της δικαιοσύνης, η ηρωίδα της ταινίας δεν είναι και δε θέλει να γίνει Αντιγόνη.

Η “Α” εκτός από μια κινηματογραφική ταινία, έχει και μια άλλη μορφή παρουσίασης, αυτή της Κινηματογραφικής Παράστασης.

Η Κινηματογραφική Παράσταση έκανε πρεμιέρα στο SaniFestival ’14.

Στην παράσταση, συμμετείχε επί σκηνής η πρωταγωνίστρια της ταινίας Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Χορός τριών γυναικών σε χορογραφία της διάσημης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη, ενώ τη μουσική ερμήνευε ζωντανά το κουαρτέτο “Τρόπος” υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου.

Mετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η Κινηματογραφική Παράσταση “Α” θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης “ΑΛΚΥΟΝΙΣ – Νew Star Art Cinema”.

A-Performance 2

Συντελεστές

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Στάθης Αθανασίου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Σεραφίτα Γρηγοριάδου

ΣΕΝΑΡΙΟ Στάθης Αθανασίου, Pedro Olalla

ΜΟΥΣΙΚΗ Σταύρος Γασπαράτος

ΗΧΟΣ Νίκος Τσινές, Γιάννης Ζερβάκος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Μιχάλης Κλουκίνας

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ Μιχάλης Σαμιώτης

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ Αποστολία Παπαδαμάκη

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Στάθης Αθανασίου – Woof

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Πάνος Παπαδόπουλος – Προσέγγιση