Κινηματογράφος

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων

Το ελληνικό παράρτημα της Ένωσης δημιουργών κινουμένων σχεδίων ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) συνδιοργανώνει με τα ελληνικά φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros και Be There! Corfu Animation Festival,

το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΤΕΙ Αθηνών, τον ΑΚΤΟ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την γιορτή για την παγκόσμια ημέρα κινουμένων σχεδίων, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014.

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται φέτος από όλες τις χώρες μέλη της ASIFA μεταξύ 17 και 31 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της πρώτης δημόσιας προβολής κινουμένων σχεδίων που έγινε την 28η Οκτωβρίου 1892 στο Παρίσι.

Τα τελευταία χρόνια, η γιορτή αποτελεί ευκαιρία για τη γνωριμία με ταινίες άλλων χωρών και πολιτισμών και ταυτόχρονα επιτρέπει τη συνάντηση των Ελλήνων δημιουργών με τους φοιτητές σχολών κινουμένων σχεδίων και τις δημιουργίες τους. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η φετινή διοργάνωση με ταινίες από την Πολωνία, ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων ταινιών που προβλήθηκαν στα ελληνικά φεστιβάλ αnimαsyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και Φόρουμ (2-5 Οκτωβρίου 2014) και Be there! Corfu Animation Festival (16-19 Οκτωβρίου 2014) και επιλογές φοιτητικών ταινιών από τις ελληνικές σχολές κινουμένων σχεδίων.

Το πρωί της ίδιας ημέρας θα προβληθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος η γαλλική ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων για παιδιά La prophetie des grenouilles (Η προφητεία των βατράχων) με ελληνικούς υπότιτλους. Η γιορτή θα κλείσει με ένα στρογγυλό τραπέζι που θα προλογίσει ο πρόεδρος της ASIFA Hellas Γιάννης Βασιλειάδης και θα συντονίσει το μέλος της ASIFA Αναστασία Δημητρά. Στο στρογγυλό τραπέζι ο σκηνοθέτης και καθηγητής του κινηματογράφου εμψύχωσης στο Παρίσι (ENSAD) Γιώργος Σηφιανός θα μιλήσει για τη φύση του κινηματογράφου εμψύχωσης, που δεν είναι μόνο κινούμενα σχέδια, ενώ ο σκηνοθέτης Άγγελος Ρούβας θα παρουσιάσει την προσπάθεια καταγραφής των ελληνικών έργων σε μια ιστοσελίδα (www.greekanimation.com) προσβάσιμη από όλους, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία το τελευταίο εξάμηνο. Η παρουσία του Γιώργου Σηφιανού στο στρογγυλό τραπέζι υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΑΣΚΤ και ENSAD.

Πρόγραμμα γιορτής κινουμένων σχεδίων – 24 Οκτωβρίου 2014

10.00-12.00: Η προφητεία των βατράχων

16.00-16.30: Φοιτητικές ταινίες Πανεπιστημίου Αιγαίου

16.30-16.45: Φοιτητικές ταινίες ΑΚΤΟ

16.45-17.15: Φοιτητικές ταινίες ΤΕΙ Αθηνών

17.15-17.45: Επιλογή ταινιών από το γαλλικό στούντιο Folimage

17.45-18.00: Διάλειμμα

18.00-18.30: Επιλογή ταινιών φεστιβάλ αnimαsyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και Φόρουμ

18.30-19.00: Επιλογή ταινιών φεστιβάλ Be There! Corfu Animation Festival

19.00-20.00: O!PLA – THE FESTIVAL OF POLISH ANIMATION (Πολωνία )

20.00-21.00: Στρογγυλό τραπέζι

Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Theo Angelopoulos (Σίνα 31). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η αφίσα της παγκόσμιας ημέρας κινουμένων σχεδίων 2014 φιλοτεχνήθηκε από τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Koji Yamamura.

To Σάββατο 25 Οκτωβρίου, από τις 10.00 ως τις 18.00, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το γραφείο Campus France διοργανώνουν μια ημερίδα αφιερωμένη στις καλλιτεχνικές σπουδές στη Γαλλία, με είσοδο ελεύθερη. Οι Έλληνες φοιτητές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν εκπροσώπους φημισμένων γαλλικών ιδρυμάτων animation, design, γραφικών τεχνών, ζωγραφικής, μόδας κ.α., και να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές, τις διαδικασίες εγγραφής και τα προγράμματα καλλιτεχνικών σπουδών.