Κινηματογράφος

Free AegeanDocs στην Αλκυονίδα

Με δύο ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ αρχίζουν την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στην Αλκυονίδα οι προβολές των βραβευμένων ντοκιμαντέρ του AegeanDocs 2014. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρόκειταιγιατο «Four years of Night» του Itamar Alcalay (Βραβείοκαλύτερηςπολιτικήςταινίαςστο AegeanDocs 2014) καιτο «Choose to Fight» του Itay Livne (ΥποψηφιότηταγιατοβραβείοΚαλύτερηςΚοινωνικήςΤαινίας στο AegeanDocs 2014)

 

FOUR YEARS OF NIGHT , Itamar Alcalay, Israel.

ΠΡΟΒΟΛΗ: Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, 20.30

Four years of night~English trailer from Itamar Alcalay on Vimeo.

Η ιστορία

Για τέσσερα χρόνια (1977-1981) ο EsaiasBaitel κατέγραψε φωτογραφικά την καθημερινότητα μιας ομάδας νεο-Ναζί στο Παρίσι. Κρύβοντας την ταυτότητά του, (Εβραίος, Σουηδικής υπηκοότητας) κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, κι έγινε μάρτυρας φριχτών πράξεων, φτιάχνοντας μια μοναδική συλλογή ασπρόμαυρων εικόνων-ντοκουμέντων. Ο Baitel γεννήθηκε στην Σουηδία από πατέρα που κατάφερε να επιζήσει στο στρατόπεδο του Auschwitz. Είκοσι επτά ετών, φεύγει από την Σουηδία για να γίνει φωτογράφος, και το 1970 αρχίζει να ζει στο Παρίσι. Τώρα, τριάντα χρόνια μετά ξαναγυρίζει, μέσα από τις φωτογραφίες του, στις σκοτεινές εκείνες νύχτες που έζησε στην Πόλη του Φωτός. Τώρα λέει ότι υπήρξε «μέρος όσων κατέγραψε και όσα κατέγραψε ήταν μέρος μιας φριχτής πραγματικότητας». Η ταινία επιχειρεί την υπέρβαση της ανθρωπιάς απέναντι στους νέο-ναζί. Ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μέσα από εξαιρετικές μαυρόασπρες εικόνες, και αριστοτεχνικό μιοντάζ. Ο ItamarAlcalay αποκαλύπτει ένα σπάνιο σε ευαισθησία καλλιτέχνη.

 

CHOOSE TO FIGHT, του Itay Livne , Israel.

Προβολή: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, 21.30

H ιστορία

OIdan πρέπει να μάθει να μάχεται! Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί ένα αγόρι και το πέρασμα του στην εφηβεία, ενώ εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες και μυείται στην κουλτούρα της οικογένειάς του. Ο παππούς του έχει επιβιώσει από το Auschwitz, είναι παρασημοφορημένος στρατιώτης και φημισμένος δάσκαλος πολεμικών τεχνών και ο πατέρας του είναι ο προπονητής του στο γυμναστήριο της οικογένειας… Ο Idan δεν έχει επιλογές. Η άσκηση, οι οικογενειακές σχέσεις και οι οικογενειακές μνήμες, όλα είναι πολύ σκληρά, κι αυτός πρέπει να ν’ ανταπεξέλθει.

O Itay Livne εστιάζει στις οικογενειακές σχέσεις τριών γενιών, αλλά καταφέρνει να αναδείξει τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας στο Ισραήλ. Αδικαίωτες προσδοκίες, ενοχικές παρακαταθήκες, ανεκπλήρωτα όνειρα .