Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

“Ελλάδα: Τα όνειρα εκδικούνται”. Γράφει η Αναστασία Ρεβή

Για την ταινία “Greece: Dreams take revenge/Ελλάδα: Τα όνειρα εκδικούνται”, που γυρίζει η  Θεόπη Σκαρλάτου, Ελληνίδα ρεπόρτερ και σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ στο BBC, Chanel 4 κ.α, ταινία την οποία στηρίζει ο γνωστός δημοσιογράφος  Paul Mason,

γραφει στο artplay.gr η Αναστασία Ρεβή, σκηνοθέτης που ζει και δραστηριοποιειται εδώ και 20 χρόνια στο Λονδίνο.

“Mέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών που λαμβάνει κανείς από το διαδίκτυο σίγουρα εξασκείται στο να φιλτράρει-εντός δευτερολέπτων θα έλεγα- το που θα εστιάσει και γιατί. Είναι θέμα ονομάτων, αισθητικής, τίτλου, φωτογραφίας, αναμενόμενης ή όχι παρουσίασης, γνώσης και μερικές φορές προσωπικής διάθεσης το αν μία ανάρτηση προκαλεί ή όχι το ενδιαφέρον.

Το φιλμάκι λοιπόν αυτό με τίτλο “Greece: Dreams take revenge/Ελλάδα: Τα όνειρα εκδικούνται” ομολογώ ότι μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή. Καταρχήν ως Ελληνίδα του εξωτερικού, μετά από 20 χρόνια μόνιμης διαμονής και εργασίας στο Λονδίνο, παρακολουθώ όσα συμβαίνουν στην γενέτειρα και στη συνέχεια ως καλλιτέχνης με συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία η οποία καταρχήν αμφισβητεί και στην συνέχεια δεν συνάδει με την ανθρωποφαγική διάθεση της Ευρώπης ως προς την Ελλάδα, παρακολουθώ και στηρίζω τις μικρές ή μεγάλες επαναστάσεις που “αντιστέκονται στην βαρβαρότητα της καθημερινότητας”. Τέτοια περίπτωση μου φαίνεται να είναι αυτό το συγκεκριμένο μεγάλου μήκους ντοκυμαντέρ.

Ταινία που στηρίζει ο Paul Mason δημοσιογράφος που εκτιμώ βαθύτατα και εγώ και όλη η Μεγάλη Βρετανία θα έλεγα, συντάκτης πολιτισμού στο Channel 4 και πρόσφατα συντάκτης στα προγράμματα των οικονομικών, με εξαιρετική θητεία στο BBC, πολυβραβευμένος και επίσης επίλεκτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton.

GREECE: DREAMS TAKE REVENGE – AN APPEAL FOR HELP! from Paul Mason on Vimeo.

Η στάση του ως προς την Ελλάδα και την νέα κυβέρνηση Σύριζα έχει υπάρξει άκρως υποστηρικτική και από την πρώτη ημέρα των εκλογών διαφωνεί σταθερά , με καθαρότητα λόγου και σκέψης, τόσο με την σκληροπυρηνική στάση της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας όσο και με την καπιταλιστική Μεγάλη Βρετανία. Στηρίζει και πιστεύει τον Αλέξη Τσίπρα και είναι αυτός που προσωπικά προωθεί το ντοκυμαντέρ ζητώντας χορηγίες για να ολοκληρωθεί αυτή η τόσο διαφορετική δουλειά με πραγματικά χαμηλό κόστος.

Η σκηνοθέτης της ταινίας την οποία δεν γνωρίζω προσωπικά ούτε ήξερα κάτι για την δράση της, όμως χαίρομαι που την ανακάλυψα, είναι η Θεόπη Σκαρλάτου(Theopi Skarlatos) η οποία είναι ανεξάρτητη ρεπόρτερ και σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ στο BBC, Chanel 4 και σε ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής. Εχει καλύψει ρεπορτάζ εκτός από Ελλάδα και Κύπρο στην Ρουάντα, στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στην Τζαμάικα και έχει σκηνοθετήσει το μεγάλου μήκους ντοκυμαντέρ “ Love in the time of crisis/ Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης(2014)”.

Ο Mason αναφέρει ότι αμέσως μετά τις εκλογές ξεκίνησαν γυρίσματα για το “Greece: Love take revenge” και μάλιστα έχουν ήδη ένα εικοσάλεπτο υλικό. Το κινηματογραφικό συνεργείο ακολούθησε και κινηματογράφησε ακτιβιστές και τοπικές κοινότητες για 22 μέρες, ταυτόχρονα κινηματογράφησαν την αντιπαράθεση Ελληνικής κυβέρνησης και Ευρώπης στις Βρυξέλλες ενώ τώρα το υλικό που κινηματογραφούν είναι οι τρέχουσες συνθήκες.

Το ντοκυμαντέρ αυτό, σύμφωνα με όσα λένε ο Mason και η Σκαρλάτου, γυρίζεται γιατί ήξεραν πως αυτές οι συγκεκριμένες εκλογές θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στον κόσμο και γιατί επίσης ήξεραν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα κάλυπταν την πραγματική ιστορία με εκείνες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:  https://www.indiegogo.com/projects/greece-dreams-take-revenge#/story

Είναι η ιστοσελίδα του crowdfunding ή αλλιώς η σελίδα της εκστρατείας για χρηματοδότηση κάτι που γίνεται συχνά, και που όλοι έχουμε κάνει, εν όψει της πραγματοποίησης του καλλιτεχνικού έργου. Κόσμος δηλαδή που ενδιαφέρεται για αυτό μπορεί να βάλει μικρά ποσά ώστε να μαζευτεί ένα μεγαλύτερο για να ξεκινήσει η παραγωγή. Φαίνεται λοιπόν πως η ταινία έχει όλες εκείνες τις προδιαγραφές που την κάνουν ξεχωριστή και που εγώ με χαρά αναμένω”.

Αναστασία Ρεβή