Κινηματογράφος

Διακρίσεις για ελληνικές ταινίες σε Μαδρίτη και Λος Άντζελες

Level2Still-1

Δύο βραβεία με δύο διαφορετικές ταινίες απέσπασε ο νεαρός σκηνοθέτης Σπύρος Κοπανίτσας.

Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του με τίτλο Level2 βραβεύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαδρίτης, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου, αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής για Ταινία Μικρού Μήκους.

Ο Σπύρος Κοπανίτσας, κατά την διάρκεια του πρώτου έτους φοιτητής στο Λος Άντζελες, έγραψε, μόνταρε, έκανε την συμπαραγωγή και σκηνοθεσία της ταινία Level2, με θέμα έναν νεαρό που ζητάει να βγει σε ραντεβού με μια κοπέλα και το σημείο συνάντησης τους είναι «διαδικτυακό».

 

Level2Still-2

Το περιβάλλον και η γλώσσα της ταινίας είναι φουτουριστική, σε έναν κόσμο όχι πολύ μακριά απ’ τον σημερινό, όπου το online dating έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και πλέον ο κόσμος συναναστρέφεται κυρίως μέσω βυσμάτων, κουμπιών και δικτύων.

 

Level2-OneSheet

Η ταινία ξεκίνησε σαν ιδέα τον Φεβρουάριο του 2012 και έπειτα από 9 σεναριακά drafts γυρίστηκε τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Η ομάδα του συνεργείου αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές, αλλά και από ανερχόμενους επαγγελματίες, όπως ο διευθυντής φωτογραφίας, οπερατέρ, και πρωταγωνιστής.

Level2Still-12

Σχετικά με την πρόσφατη συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μαδρίτης, όπου η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής για Ταινία Μικρού Μήκους, ο σκηνοθέτης δήλωσε:

Είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ και ειδικά σε μια πόλη με τεράστιο ευρωπαϊκό χαρακτήρα και ιστορία όπως η Μαδρίτη. Τυγχάνει να είναι και το πρώτο φεστιβάλ για την συγκεκριμένη ταινία μικρού μήκους, και με τιμά ακόμα περισσότερο το γεγονός πως βραβεύεται με το Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής, όντας μια πάρα πολύ απαιτητική και δύσκολη παραγωγή, με γυρίσματα σε διάφορες τοποθεσίες του Λος Άντζελες και της ευρύτερης περιοχής της Καλιφόρνιας, με αποκορύφωμα το γύρισμα στο Coachella Valley Preserve, ένα Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής και μία όαση ταυτόχρονα στην μέση της ερήμου.”

 

7_

Οι διακρίσεις όμως δεν σταμάτησαν στο Φεστιβάλ Μαδρίτης για τον Σπύρο Κοπανίτσα, μια ακόμη βράβευση ακολούθησε, την 3η ταινία μικρού μήκους η οποία φέρει τον τίτλο (Ζ) και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για Ταινία Μικρού Μήκους στο Downtown Film Festival Los Angeles.