Κινηματογράφος Παιδί

Διάκριση της ταινίας “Μυστήρια κάτω από μια ελιά”

Ανάμεσα σε 260 συμμετοχές από 64 χώρες διακρίθηκε ελληνική μαθητική ταινία του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Δύο μαθητές ανακαλύπτουν ένα βιβλίο κάτω από μια ελιά και με έναν μαγικό τρόπο, μαζί με τους συμμαθητές τους, μεταφέρονται σε μνημεία της Θεσσαλονίκης όπου συναντούν ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης αλλά και ο Άγιος Δημήτριος. Αυτό είναι το σενάριο της μικρού μήκους ταινίας “Μυστήρια κάτω από μια ελιά”. Η ταινία, που κλείνει με όλους τους ήρωες και τα παιδιά να χαιρετούν και να ευχαριστούν για το μάθημα ζωής, ιστορίας και κινηματογράφου που πήραν, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Comenius», με τίτλο «Cinema and Culture».
Υποβλήθηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «FESTIMAJ» που θα πραγματοποιηθεί από 27 Μαίου έως 27 Ιουνίου στη Γαλλία. Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν, δε ξεπερνούν σε διάρκεια τα 8 λεπτά και προβάλλουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης όπου βρίσκονται τα σχολεία.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο το βραβείο αλλά να προβάλουμε το σχολείο μας και τη Θεσσαλονίκη» υποστηρίζουν οι συντελεστές της και επισημαίνουν το ζήλο και τον ενθουσιασμό με τον οποίο προετοιμάστηκαν και συμμετείχαν στα γυρίσματα οι μαθητές των τάξεων της Ε’ Δημοτικού του Πειραματικού Σχολείου.

Παιδαγωγικά υπεύθυνος του έργου είναι ο εκπαιδευτικός Νίκος Αμανατίδης. Σύμβουλος στη δημιουργία της ταινίας είναι ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Περικλής Χούρσογλου. Στην ομάδα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και συνεργάτες Βέφα Τσιρικίδου, Πάρης Κούρτης και Αθηνά Μαλέα ενώ στα γυρίσματα της ταινίας βοήθησε η Θεατρολόγος του σχολείου, Κατερίνα Σακελαρίου.