Κινηματογράφος

Διακήρυξη υπέρ των προσφύγων από Ευρωπαίους δημιουργούς

Να αποδεσμεύσει το συντομότερο δυνατόν τους απαραίτητους πόρους για τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, κάλεσαν την Ευρωπαική Ένωση, Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και άνθρωποι της τέχνης.


Οι δημιουργοί ζήτησαν από την Ε.Ε να παράσχει στους πρόσφυγες “νόμιμες οδούς για να λάβουν προστασία από την Ευρώπη», επιμένοντας να μπει ένα τέλος στο Δουβλίνο 2, που καθορίζει ότι οι πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ζητούν άσυλο στη χώρα πρώτης άφιξής τους, χαρακτηρίζοντάς τη ρύθμιση αυτή “φρένο στην αλληλεγγύη”.

Σκηνοθέτες και ηθοποιοί του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Όσκαρ Γάλλος δημιουργός Μισέλ Χαζαναβίσιους και η Γερμανίδα Χάνα Σιγκούλα, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς για να υπενθυμίσουν ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στο καθήκον που έχει απέναντι στους πρόσφυγες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μισέλ Χαζαναβίσιους, κατήγγειλε το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι λαϊκιστικές δηλώσεις απέναντι στη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. “Μόνο με την ανθρωπιά μπορεί η Ευρώπη να ελπίζει ότι θα φράξει τον δρόμο στους κινδύνους του λαϊκισμού” τόνισε.
Η Χάνα Σιγκούλα, “κόρη προσφύγων”, όπως υπενθύμισε, καθώς γεννήθηκε στη Σιλεσία όταν η περιοχή ήταν γερμανική και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με την οικογένειά της στη Βαυαρία με το τέλος του πολέμου και τις αλλαγές συνόρων, υπενθύμισε πόσο “μαγική λέξη” είναι το “Καλωσορίσατε”.

HANA111111111
Περισσότεροι από 5.500 επαγγελματίες του κινηματογράφου έχουν υπογράψει έως τωρα τη διακήρυξη “Για 1.000 ζωές: Να είσαι άνθρωπος”. Μεταξύ άλλων η η Ζιλιέτ Μπινός, ο Κώστας Γαβράς, ο Ντάνιελ Κρεγκ, ο Αλφόνσο Κουαρόν, οι αδελφοί Νταρντέν, ο Άκι Καουρισμάκι, ο Μάικ Λι, ο Κεν Λόουτς, ο Πάβελ Παβλικόφσκι κ.α