Κινηματογράφος

Άρωμα Ελευθερίας (Rosewater) από τον Jon Stewart

To Άρωμα Ελευθερίας (Rosewater) διηγείται μια καθηλωτική, αληθινή ιστορία που βασίστηκε στο best seller (Then They Came for Me: A Family’s Story of Love, Captivity, and Survival) του δημοσιογράφου του BBC Maziar Bahari.

Είναι το σεναριακό και σκηνοθετικό ντεμπούτο του οικοδεσπότη του The Daily Show, Jon Stewart, ο οποίος είχε μικρή αλλά καθοριστική ανάμειξη στα γεγονότα που οδήγησαν τον δημοσιογράφο στην άδικη φυλάκιση του. Ο δημιουργός εμποτίζει αυτή τη σκληρή ιστορία με στοιχεία μαύρου χιούμορ, ενώ φροντίζει να δικαιώσει τους θεατές με την αφήγηση της τρομαχτικής αυτής περιπέτειας. Πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Μεξικανός Gael Garcia Bernal. Απέναντι του και στον ρόλο του βασανιστή στέκεται επάξια ο Δανός Kim Bodnia.

Σύνοψη
O Jason Stewart, πρώην ρεπόρτερ του Daily Show, κάνει μια σατιρική συνέντευξη με τον Maziar Bahari την παραμονή των εκλογών στο Ιράν. Ο οικοδεσπότης της εκπομπής αστειευόμενος, αποκαλεί τον καλεσμένο του κατάσκοπο. Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων που ξέσπασαν στους δρόμους εξαιτίας της νοθείας των αποτελεσμάτων και τις οποίες ο Bahari μαγνητοσκόπησε, οι ιρανικές αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Βασική απόδειξη της ενοχής του θεωρήθηκε η συνέντευξη στο Daily Show. Για τις επόμενες 118 μέρες, ο Bahari βασανίστηκε και ανακρίθηκε από έναν αστυνομικό με το κωδικό όνομα Rosewater.

ροζ6

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Jon Stewart
Σενάριο: Jon Stewart
Παίζουν: Gael Garcia Bernal, Kim Bodnia, Haluk Bigliner, Shohreh Aghdashloo
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bobby Bukowski
Μοντάζ: Jay Rabinowitz, A.C.E.

ροζ2

Διάρκεια: 103’
6 Αυγούστου στους κινηματογράφους από τη Feelgood