Κινηματογράφος Παιδί

“Ανιμαγεία” στη Σύρο

©2014 BOXTROLLS, LLC

Με σχεδόν 200 ταινίες (192 τίτλους), σπουδαία αφιερώματα και νέα τμήματα το αniμαsyroς 7.0 γεμίζει χρώμα, γυναικείο άρωμα και παιδική σκανταλιά την Ερμούπολη της Σύρου,

γιορτάζοντας τα επτά χρόνια λειτουργίας του.

Από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου αρκούδοι που αφηγούνται την πολυτάραχη ζωή τους, αλλά και αρκούδοι ύποπτοι για φόνο, ερωτευμένα σαλιγκάρια, σκυλάκια και χαρακτήρες animation που το «σκάνε» και τρέχουν προς την ελευθερία, θα γεμίσουν την αίθουσα του Απόλλωνα στην Ερμούπολη. Παραλλήλως ιστορίες αγάπης και οικογενειακές αμαρτίες, κόκκινα φουλάρια με μυστηριώδεις δυνάμεις, ένα σύννεφο – επιστήθιος φίλος, αλλά και τα ξεχωριστά μονοπάτια προς την ενηλικίωση είναι λίγα από τα στοιχεία που θα ξεπηδήσουν από την οθόνη στην φετινή διοργάνωση σκορπίζοντας ανιμαγεία.

The little-prince

Διαγωνιστικό Τμήμα & Kριτική Επιτροπή

Πιστά στο πνεύμα της τέχνης του animation, τα έργα που συμμετέχουν φέτος στο Διαγωνιστικό τμήμα, εμπνέονται από δύσκολα και βαθιά ανθρώπινα θέματα, στέκονται κριτικά απέναντι στις κακοτεχνίες της εξουσίας και αναβλύζουν διάθεση για πειραματισμό και καινοτομία. Το χιούμορ και η αθώα ματιά, βέβαια, συνυπάρχουν με τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης, ενώ η οθόνη εκρήγνυται από χρώματα, ειδυλλιακά τοπία και απίθανους πρωταγωνιστές.

Δεκάδες short films που κέρδισαν κοινό και κριτικούς στα διεθνή φεστιβάλ και άλλα τόσα πρωτοεμφανιζόμενα – με επαγγελματική και φοιτητική υπογραφή – βρίσκουν και φέτος θέση στις προβολές του αnimasyroς 7.0 διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής. Εκλεκτά μέλη της φέτος, ο Μark Shapiro, εκπρόσωπος του διεθνούς φήμης animation studio LAIKA (ΗΠΑ), ο ÜloPikkov, Εσθονός σκηνοθέτης, και ο Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Euronews.

borislav2

Ταινίες που έχουμε ήδη αγαπήσει

Από το διεθνές διαγωνιστικό, στο οποίο υπάρχουν 49 συμμετοχές, ξεχωρίζει το The Noir Project, του Γρηγόρη Βαρδαρινού, που αποτελεί κράμα εμψύχωσης και live-action ταινίας κι έχει ως θέμα του την ενδοοικογενειακή βία.

Ο 16χρονος Ιάκωβος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, από τον μέθυσο και χαρτοπαίκτη πατέρα του που την κακοποιεί. Είναι αρκετά πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ότι ήταν απ’ τις πρώτες επιτυχημένες ελληνικές απόπειρες στο crowdfunding.

Στο διαγωνιστικό τμήμα μετέχουν επίσης ταινίες που αφηγούνται την ιστορία τους μέσα από τον πλούτο και τη σοφία της φύσης: Wild life Crossing!, του Noro Držiak (Τσεχία), όπου δύο ερωτευμένα σαλιγκάρια πρέπει να ξεπεράσουν τις παγίδες και τα εμπόδια της σκληρής πραγματικότητας που τα κρατά χώρια και Smart Monkey, του Nicolas Pawlowski and Winshluss, (Γαλλία), μία ταινία που μας γεμίζει αισιοδοξία και αφηγείται την πανάρχαια μάχη επιβίωσης των αδύναμων απέναντι στα θηρία.

wildlife_crossing

Η ιστορία ενός αρκούδου, του Χιλιανού Gabriel Osorio, με τον συμπαθή πρωταγωνιστή να στέκεται στην άκρη του δρόμου και να αφηγείται τη ζωή του, μέσα από ένα θέατρο μαριονέτας σε κουτί που έχει φτιάξει ο ίδιος. Σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, οι βραβευμένοι Ιπποπόταμοι (Hippos) του Piotr Dumala (Πολωνία), αναδεικνύουν το θέμα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών.

Στην φετινή διοργάνωση υπάρχουν, εκτός του Διεθνούς Διαγωνιστικού, τέσσερα διαφορετικά προγράμματα: το Διεθνές Πανόραμα, το Φοιτητικό Διαγωνιστικό, το Ελληνικό Πανόραμα και το K.ID.S που εγκαινιάζεται φέτος, δίνοντας νέο χαρακτήρα στη δομή του φεστιβάλ!

Από το φοιτητικό τμήμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ταινία της Ελληνίδας, Έφης Παππά, My Stuffed Granny (Η βαλσαμωμένη γιαγιά μου), μία τρυφερή ιστορία επιβίωσης και οικογενειακού δράματος, η οποία θα προβληθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος , αλλά και το Οut of Bounds, της Γερμανίδας, Viktoria Piechowitz, όπου παρακολουθούμε τον Άλαν, ένα νεαρό με σύνδρομο Asperger’s να δοκιμάζει τις φοβίες και τα όριά του, όταν πρέπει να βγει στον έξω κόσμο για να σώσει το μοναδικό του φίλο, το ψάρι του, τον Paul.

Νέο Τμήμα K.ID.S’

Το K.ID.S’ περιέχει 10 διαφορετικές ταινίες, από 10 διαφορετικές χώρες απλωμένες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όλες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας. Η επιλογή τους έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να συστήσει τους μικρούς θεατές σε ποικίλες και ετερόκλητες κουλτούρες, εισαγάγοντάς τους με τον πιο ομαλό τρόπο σε διάφορες σύγχρονες τεχνικές animation.

lokvata

Στο πλαίσιο του K.ID.S’ προβάλλεται μια από τις καλύτερες και από τις ταινίες που άφησαν εποχή, το Le roi et l’ Oiseau του Paul Grimault, απ’ το μακρινό 1980, καθώς και το Colours της ASIFA (Association Internationale du Film d’ Animation) – (2013), ενός διαγωνισμού, όπου κάθε συμμετέχουσα χώρα δημιούργησε μία ταινία βασισμένη σε ένα χρώμα.

Ειδικές Προβολές και Αφιερώματα |

Από τις ειδικές προβολές του αniμαsyroς 7.0 ξεχωρίζουν η “The Boxtrolls” του Studio Laika, που κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της στην Ερμούπολη και το “O Menino e o Mundo” (Το αγόρι και ο κόσμος) μια βραζιλιάνικη ταινία που κέρδισε φέτος τον “Κρύσταλλο” στο Διεθνές Φεστιβάλ του Annecy. To τελευταίο θα προβληθεί στην Πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο των «ανοιχτών»/ openair προβολών, που αποτελούν ένα καινούριο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη και παραγωγό Jacques-Rémy Girerd (Folimage), ο οποίος θα παραστεί στην προβολή των δύο ταινιών του, της πρόσφατης “Tande Hilda” και μίας παλιότερης με τίτλο “La prophétie des grenouilles”).

117_el_canto_femme_apeure__e

Το αφιέρωμα με θέμα την Ισότητα των Φύλων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και με την υποστήριξη της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, φιλοξενεί το πρόσφατα βραβευμένο στο φεστιβάλ του Karlovy Vary “Rocks in my Pockets” της Signe Baumane, πλαισιωμένο από τρεις μικρού μήκους ταινίες της.

rocks_in_my_pockets

Στο ίδιο αφιέρωμα προβάλλεται και το “Sita Sings the Blues” της Nina Paley, επίσης πολυβραβευμένο και σημαντικό τόσο για τις post-φεμινιστικές θέσεις του, όσο και για το ότι αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα ελεύθερης δικαιωμάτων ταινίας στην σύγχρονη εποχή του παγκόσμιου κινηματογράφου (ανήκει στο public domain από την πρώτη μέρα).

Με ταινίες τους στο αφιέρωμα μετέχουν επίσης η Nina Paley και η Αργεντινή Ines Sedan (El Canto, 2013), οι οποίες θα παραστούν στη διοργάνωση.

SitaGoddess11x14.4

Ειδικό αφιέρωμα διοργανώνεται και για το Animafest Zagreb (Κροατία), που είναι το δεύτερο παλαιότερο Φεστιβάλ animation στην Ευρώπη (1972), καθώς και για την Εσθονία, με σημαντικές αναφορές στο Tallin Black Nights Film Festival και το υπό-Φεστιβάλ του Animated Dreams, τα οποία μετρούν πάνω από 15 χρόνια πλούσιας παρουσίας στο animation, κρατώντας την πρώτη θέση στην ΒΑ Ευρώπη.

Εκδηλώσεις |

Στο πλαίσιο του αniμαsyros έχει προγραμματιστεί εκδήλωση – παρουσίαση του Άγγελου Ρούβα για τα 70 χρόνια ελληνικού animation, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τους σκηνοθέτες που θα είναι παρόντες στην Ερμούπολη, μέσω της εκδήλωσης “Meet the Directors”.

Animatech|

Για όσους Φεστιβαλικούς φίλους δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τη διοργάνωση, φέτος θα αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες που παρέχει το ανακαινισμένο – σ’ αυτό τον τομέα – θέατρο Απόλλων, με αναμεταδόσεις αρκετών προβολών μέσω live streaming σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη

Φωτογραφία εξωφύλλου: The Boxtrolls/©2014 BOXTROLLS, LLC