Κινηματογράφος

«Αμυγδαλιά», μια ταινία σαν φωλιά

«Η Αμυγδαλιά είναι ένα δέντρο που ανθίζει λίγο πριν την άνοιξη. Είναι επίσης η λέξη που στοιχειώνει ένα παιδί, όταν πρωτοφτάνει στην Ελλάδα».  Με αυτά τα λόγια η νεαρή σκηνοθέτις Χριστίνα Φοίβη, μας εισάγει στην ιστορία της ταινίας της «Αμυγδαλιά» που προβάλλεται το Σάββατο 11 Ιουλίου στο θερινό Τριανόν της οδού Κοδριγκτόνως.

«Επιθυμία μου μέσα από την ταινία ήταν να εκφραστούν – με βιωματικό λόγο και απρόσμενες εικόνες και ήχους – οι πολλαπλοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί κάποιο άτομο να θεωρείται “ξένο σώμα” κάπου. Όχι απαραίτητα λόγω μετακίνησης, μετανάστευσης ή γεωγραφικής απόστασης από το μέρος που γεννήθηκε. Αλλά και σε μέρη που μοιάζουν οικεία, στη γειτονιά που μεγάλωσες, στην οικογένεια, στο σπίτι που ζεις», λέει η Χριστίνα για την ταινία που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2019.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Το ντοκιμαντέρ έκανε τη διεθνή του πρεμιέρα στο περσινό Διαγωνιστικό Τμήμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ήταν υποψήφιο για Βραβείο Καλύτερης Πειραματικής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ και Βραβείο Best of Fest στα Prisma Independent Film Awards στη Ρώμη. Μαζί με ταινίες από όλο τον κόσμο, αναδείχθηκε σε πρόσφατη λίστα του Hyperallergic με σύγχρονες προσεγγίσεις στο πειραματικό σινεμά και video art.

Η «Αμυγδαλιά», όπως σχολιάζει και η σκηνοθέτις της, διερωτάται αν μπορεί μία ταινία να είναι σαν μία φωλιά!

Μετά την προβολή στο «Τριανόν», που θα γίνει στα ελληνικά με ελληνικούς υπότιτλους, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με την ομάδα παραγωγής της ταινίας, την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, την δημιουργό ντοκιμαντέρ Αλεξάνδρα Σαλίμπα και την περφόρμερ, σκηνοθέτη και ερευνήτρια Άννα Τζάκου.

Η βραδιά θα κλείσει με acoustic live jam session από την ομάδα κρουστών Sembe.