Κινηματογράφος

Αφιέρωμα στους αδελφούς Ταβιάνι

«Η αισιοδοξία σας είναι πιο τραγική κι απ’ τον πεσιμισμό μου», είχε πει κάποτε στους αδερφούς Ταβιάνι ο Πιερ Πάολο Παζολίνι. Οι ίδιοι προτιμούν τη λέξη ελπίδα, διαμορφώνοντας ήρωες που διψούν για ελευθερία και στέκονται ενάντια σε κάθε μορφής εξουσία.

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τους αδερφούς Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 21.30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Μετά την τιμητική εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία τους Η νύχτα του Σαν Λορέντσο η οποία ανοίγει και επίσημα το κινηματογραφικό αφιέρωμα στους Ιταλούς δημιουργούς που θα γίνει από τις 7 έως τις 10 Μαΐου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες τους Κάτω από τον αστερισμό του σκορπιού, Πατέρας αφέντης, Η νύχτα του Σαν Λορέντσο και Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει.

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι: Εκλεκτικές συγγένειες

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι: Εκλεκτικές συγγένειες

Στις 6 Μαΐου, θα προηγηθεί η αναγόρευση των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι σε επίτιμους διδάκτορες σε δημόσια πανηγυρική συνεδρίαση της Γ.Σ. του τμήματος Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι: Πατέρας Αφέντης

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι: Πατέρας Αφέντης

Η ταινία Πατέρας αφέντης, βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκαβίνο Λέντα με τίτλο «Πατέρας και αφέντης: η εκπαίδευση ενός βοσκού», χάρισε στους Ταβιάνι το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι: Η νύχτα του Σαν Λορέντζο

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι: Η νύχτα του Σαν Λορέντζο

Για την ταινία τους Η νύχτα του Σαν Λορέντσο, η διάσημη κριτικός κινηματογράφου Πωλίν Καέλ έγραψε στο The New Yorker: «Είναι μια συγκλονιστική ταινία, όσο και ο θρύλος που την ακολουθεί. Αποτυπώνει ακριβώς το όραμα και τη ματιά του κόσμου μας. Κωμωδία, τραγωδία, επιθεώρηση, μελόδραμα, όλα τα κινηματογραφικά στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά. Πρόκειται για μια άλλη Μεγάλη χίμαιρα του Ζαν Ρενουάρ, δια χειρός των αδελφών Ταβιάνι».

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι: Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι: Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει

Το 2012 με το Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει, οι αδελφοί Ταβιάνι επιστρέφουν στο κινηματογραφικό προσκήνιο με ένα γεμάτο σφρίγος δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, που τους χάρισε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο

Πρόγραμμα προβολών:

07/05 ΠΕΜΠΤΗ

19:00 Κάτω από τον αστερισμό του σκορπιού

21:30 Πατέρας αφέντης

 

08/05 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

19:00 Εκλεκτικές συγγένειες

21:30 Κάτω από τον αστερισμό του σκορπιού

 

09/05 ΣΑΒΒΑΤΟ

19:00 Πατέρας αφέντης

21:30 Η νύχτα του Σαν Λορέντσο

 

10/05 ΚΥΡΙΑΚΗ

19:00 Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει

21:30 Εκλεκτικές συγγένειες

info

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).

Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.