Κινηματογράφος

Αφιέρωμα στον Γκριγκόρι Κόζιντσεφ

«Άμλετ», «Βασιλιάς Ληρ», «Δον Κιχώτης» και «Νέα Βαβυλώνα». Τέσσερις από τις σημαντικότερες ταινίες του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ περιλαμβάνει το αφιέρωμα της Αλκυονίδας στον σπουδαίο σοβιετικό σκηνοθέτη.

Σήμερα Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα προβολής του «Βασιλιά Ληρ», στις 21:15. Κυριακή και Δευτέρα (21:15) προβάλλεται ο «Δον Κιχώτης» και Τρίτη – Τετάρτη την ίδια ώρα είναι οι προβολές της ταινίας «Νέα Βαβυλώνα». Η ταινία ««Άμλετ» προβάλλεται καθημερινά στις 18:30.

 «Βασιλιάς Ληρ»

lear1

Πρόκειται για μια κορυφαία κινηματογραφική μεταφορά που μαζί με τον «ΑΜΛΕΤ» και το «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ» αποτελούν την τελευταία τριλογία του Kozintsev. Τρία έργα που διακρίνονται για τη βαθιά τους πίστη στις αρχές του ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και τον ασυμβίβαστο αγώνα τους ενάντια σε κάθε μορφή μισανθρωπισμού.

Μια τραγική ιστορία για το πάθος της εξουσίας, με τον βραβευμένο από τη Σοβιετική Ένωση Εσθονό ηθοποιό Jüri Järvet, μαυρόασπρη φωτογραφία του Ionas Gritsius και μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

«Άμλετ» (1964)

Χαρακτηρίστηκε ο καλύτερος Άμλετ όλων των εποχών από μεγάλη μερίδα κριτικών και μάλιστα κάποιοι από αυτούς κατατάσσουν την ταινία στις δέκα καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου. Συμμετείχαν άλλωστε σε αυτήν οι κορυφές των τεχνών και των γραμμάτων της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μετάφραση ήταν του Μπόρις Πάστερνακ και η μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Αν υπήρχε ένας, ανάμεσα στις δεκάδες ως τώρα μεταφορές του σαιξπηρικού έργου στη μεγάλη οθόνη, ο οποίος να στέκεται “ισότιμα” απέναντι στον Λόρενς Ολίβιε, αυτός δεν είναι άλλος από τον «Άμλετ» του Κόζιντσεφ – και φυσικά του αξεπέραστου, για πολλούς κορυφαίου ηθοποιού, Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι.

Η ταινία κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1964 και το 1967 προτάθηκε για τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Σκηνοθεσία: Grigori Kozintsev,
Σενάριο: Grigori Kozintsev, Boris Pasternak ρώσικη μετάφραση του έργου,
William Shakespeare,
Πρωταγωνιστούν: Innokenti Smoktunovsky, Mikhail Nazvanov, Elza Radzina,
Yuri Tolubeyev, Anastasiya Vertinskaya
Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς

«Δον Κιχώτης»
«H ελευθερία, Σάντσο, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά που χάρισαν οι αιώνες στον άνθρωπο. Καλότυχος σ΄ όποιον ο Θεός έδωσε ένα κομμάτι ψωμί, δίχως να έχει να το χρωστάει σε κανέναν παρά στον ουρανό». Απόσπασμα από τον Δον Κιχώτη.

 


Το κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Μιγκελ Θερβάντες σε μια κινηματογραφική μεταφορά που άφησε εποχή.
«Έξοχο» είχαν χαρακτηρίσει οι The New York Times το φιλμ, που ήταν υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα Φεστιβάλ Καννών 1957.

 

«Η Νέα Βαβυλώνα»

Το αριστούργημα της Ρώσικης Πρωτοπορίας των GRIGORI KOZINTSEV-LEONID TRAUBERG. Μια πρωτοποριακή ταινία – εικονοποίηση του έργου του Μαρξ «Η Κομμούνα του Παρισιού» από τη «Φάμπρικα του Εκκεντρικού Ηθοποιού» τη διασημότερη πειραματική ομάδα του Σοβιετικού κινηματογράφου!

PDVD_114

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

1871. Τα γεγονότα που οδήγησαν στην πρώτη προλεταριακή εξουσία της ιστορίας, της Παρισινής Κομμούνας. Στον αναβρασμό του Γαλλοπρωσικού πολέμου, με τους Γάλλους αστούς να συνθηκολογούν με την Πρωσία και τους εργάτες και μικροαστούς να κρατάνε σθεναρή αντίσταση και μη παράδοση των όπλων, η Γαλλία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική στιγμή, όπου για πρώτη φορά θα συμβεί τόσο μεγάλη κοινωνική αλλαγή, έστω και μόνο για 72 ημέρες! Η Λουίζ, πωλήτρια σε ένα πολυκατάστημα καπιταλιστών εμπόρων, που βρίθει από υπερκαταναλωτικούς αστούς, γνωρίζει έναν ηρωικό νεαρό στρατιώτη και τον ακολουθεί στον επαναστατικό εργατικό αγώνα. Συμμετέχει κι αυτή ενεργά στις μάχες, αντιστέκεται στην παράδοση των κανονιών στους κυβερνητικούς, κανονιών που είχαν αποκτήσει οι εργάτες ύστερα από δικό τους έρανο και όχι με κρατικά χρήματα, και πολεμά μέχρι τέλους… Έτσι, στο Παρίσι δημιουργείται μια κομμούνα, που αναλαμβάνει την εξουσία, κάνει πρωτοποριακές κοινωνικο-πολιτικές μεταρρυθμίσεις, πρωτόγνωρες στην ιστορία, και καταπνίγεται αιματηρά από την αντιδραστική κυβέρνηση των Βερσαλλιών….

 

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ.210 8220008: 210 8220023 , 210-8220076