Εικαστικά Εκδήλωση Έκθεση

«Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη»: Εγκαίνια έκθεσης, Βραβεία και Ημερίδα

Σε γιορτή πολυμορφίας και πολυφωνίας για τους μαθητές και την τέχνη εξελίχτηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη», κατά τη διάρκεια των οποίων ανακοινώθηκαν

οι νικητές του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής που διοργάνωσε η μη-κερδοσκοπική οργάνωση Heritage & Museums (Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά & Μουσεία), σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος σχολεία και μαθητές από την Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ επελέγησαν από την κριτική επιτροπή με Πρόεδρο τον ιστορικό Τέχνης καθηγητή Μάνο Στεφανίδη 95 έργα μαθητών, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και πολιτισμό, την ιστορία της Ευρώπης και τη σημερινή εποχή της κρίσης.

Ο μαθητής της Β΄Λυκείου Παναγιώτης Γάφος από το 1ο Γενικό Λύκειο Πειραιά έλαβε το πρώτο βραβείο. Ο ταλαντούχος μαθητής θα επισκεφθεί το καλοκαίρι τη Μασσαλία μαζί με έναν από τους γονείς του και θα ξεναγηθεί στο Μουσείο MuCEM (Μουσείο Πολιτισμών Ευρώπης και Μεσογείου) το οποίο τιμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το καλύτερο ευρωπαϊκό μουσείο για το 2015 (European Museum of the Year Award – EMYA). Το εκπαιδευτικό ταξίδι θα γίνει τον Ιούλιο 2015 και το διοργανώνει η Πρόεδρος της Heritage&Museums, Λίλα ντε Τσάβες, η οποία θα ξεναγήσει τον νικητή και τον γονέα του στα μουσεία της Μασσαλίας.

Το δεύτερο βραβείο έλαβε η μαθήτρια της Β΄Λυκείου Βασιλεία Μακρή από την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό €300. Το τρίτο βραβείο έλαβε ο μαθητής της Α΄Λυκείου Πέτρος Καλλιγάς από το 27ο Λύκειο Αθηνών. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό €200. Άλλοι 17 μαθητές έλαβαν εύφημη μνεία για τα εξαιρετικά τους έργα. Όλα τα βραβεία και οι έπαινοι είναι προσφορά της Η&Μ, Heritage&Museums,(Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία)

LILA DE CHAVES, MANIA PAPADIMITRIOU

Η Πρόεδρος του Heritage & Museums Λίλα ντε Τσάβες τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της ότι η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε τη μελλοντική διαπολιτισμική διάσταση του διαγωνισμού με την αμφίδρομη συνεργασία και με άλλες χώρες της Ευρώπης.

PANAGIOTIS GΑFΟS - 1o VRAVEIO

Ο βραβευμένος μαθητής Παναγιώτης Γάφος συγκινημένος τόνισε ότι στο έργο του απεικονίζει την εξέλιξη της Ευρώπης από την αρχαιότητα έως σήμερα – αρχαία Ελλάδα, Μέγας Αλέξανδρος, Βυζάντιο, Αναγέννηση, Διαφωτισμός, Γαλλική Επανάσταση και σύγχρονη εποχή. Όλη η εξέλιξη της Ευρώπης απεικονίζεται στο φόρεμα της Ευρώπης από τη μυθολογία, το οποίο μεταφορικά είναι μια οδός, ένας δρόμος χωρίς τέλος, συμπλήρωσε ο μικρός καλλιτέχνης.

MANOS STEFANIDIS, XRISTOS TENTOMAS, LILA DE CHAVES ME KALESMENOYS

Ο ιστορικός τέχνης καθ. Μάνος Στεφανίδης, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής τόνισε ότι ο υψηλός αριθμός συμμετοχών καταδεικνύει την αγάπη που τρέφει η μαθητιώσα νεολαία για τη ζωγραφική, για την οπτική αφήγηση και γενικότερα για τον συμβολισμό της εικόνας. Άρα οφείλουμε οι πάντες, η πολιτεία και η εικαστική κοινότητα, να δώσουμε περισσότερα εφόδια και ευκαιρίες πολιτισμού σε αυτή τη νέα γενιά, από την οποία έχουμε να μάθουμε πολλά. Το επίπεδο από πλευράς τεχνικών γνώσεων και εικαστικής ευαισθητοποίησης δεν ήταν το αναμενόμενο, γεγονός που κυρίως οφείλεται στη συνεχή υποβάθμιση των εικαστικών μαθημάτων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όμως, οι νεαροί μαθητές – ζωγράφοι ανταποκρίθηκαν στο θέμα που τους δόθηκε με φαντασία, ευρηματικότητα και γνώση.

Τα έργα των μικρών ζωγράφων θα εκτεθούν μέχρι τις 30 Απριλίου στο «Κέντρο Τεχνών» του Δήμου Αθηναίων (στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), που είναι ανοιχτό Τρίτη-Σάββατο 10.00-20.00 και Κυριακή 10.00-14.00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης, Πέμπτη 30 Απριλίου, στις 19.00 διοργανώνεται ημερίδα αφιερωμένη στη συμβολή της τέχνης στην εξέλιξη της προσωπικότητας των μαθητών, αλλά και στη σημασία των διαπολιτισμικών δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.