«Στη θολή γραμμή των οριζόντων», είναι ο τίτλος της έκθεσης του Βασίλη Παφίλη που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου», την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, σε επιμέλεια Λήδας Καζαντζάκη.
Το τοπίο ως φύση αποτελεί τη βασική θεματική του έργου του καλλιτέχνη. Με στοιχεία εξπρεσιονιστικά αλλά και με αναφορές στην άρτε πόβερα συνθέτει πάνω σε κόντρα πλακέ έργα από στρώματα ακρυλικών και λαδιών σκαμμένα με σπάτουλα και μυστρί, άλλοτε αναμεμειγμένα με κάρβουνο και πριονίδι και άλλοτε με τσιμέντο, πίσσα ή άμμο.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Λήδα Καζαντζάκη, παρατηρεί σχετικά με το έργο του : «Ο ζωγράφος Βασίλης Παφίλης προσεγγίζει τη φύση όχι ως ένας απλός παρατηρητής της αλλά ως κάποιος που τη γνωρίζει καλά και προσπαθεί να την αποκαλύψει με την τέχνη του, σεβαστικά σαν άνθρωπός της. Έχοντας μεγαλώσει στη ναυτική πόλη του Γαλαξειδίου δίπλα στους μάστορες που της προσέδωσαν τη φήμη της, τους καραβομαραγκούς, τους ξυλουργούς και τους οικοδόμους της. Χτίζει τα έργα του σαν να έχτιζε έναν τοίχο ή ένα σκαρί καϊκιού δουλεύοντας ταυτόχρονα τα παραδοσιακά και τα βιομηχανοποιημένα υλικά τους με τα παραδοσιακά υλικά τής τέχνης του, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα εργαλεία τους και το χρωστήρα του».
Το μεσογειακό τοπίο, το τοπίο των Δελφών, το τοπίο του Γαλαξειδίου, οι μνήμες και τα βιώματά του, οι προσφυγικές ροές, η χαμένη ενότητά μας με τη φύση, ο μαζικός τουρισμός, η αλόγιστη προσπάθεια κυριάρχησης και εκμετάλλευσης της φύσης κυριαρχούν στα έργα του. «Η τοπιογραφία του Βασίλη Παφίλη εκφράζει δημιουργικά μια χαμηλόφωνη κραυγή απέναντι στη λήθη. Μιλάει για τη μελαγχολία και τη μοναχικότητα του σήμερα, αλλά αναπολεί και καταφάσκει τις αξίες ζωής, αναζητά μια βιωματική, ιδεολογική και πολιτιστική ταυτότητα, αλλά θέτει ταυτόχρονα και κριτικά ερωτήματα για τη σύγχρονη ζωή και τον αντι-πνευματικό κατακερματισμό της», αναφέρει για το έργο του Παφίλη ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου 2024.