Εικαστικά Έκθεση Φωτογραφία

Τοπία από το παράθυρο ενός τρένου

«Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης φωτογραφίας του Μάρκου Δολόπικου, που εγκαινιάσθηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου,

στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο, στα Λουλουδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση την οποία επιμελείται ο Τάσος Σχίζας και η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου 2015, ο Μάρκος Δολόπικος μας ταξιδεύει, έχοντας μετατρέψει σε φωτογραφικό φακό το παράθυρο του τρένου, κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το κάδρο που ορίζεται από το παράθυρο, καθώς και η ταχύτητα με την οποία κινείται ο συρμός και εναλλάσσονται οι εικόνες, παράγουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ένα πολύ ατίθασο και πεισματάρικο αποτέλεσμα.

Train##3

Ο Μάρκος Δολόπικος όχι μόνο καταφέρνει, να τιθασεύσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά προχωράει και παραπέρα. Καταφέρνει, να συνδέσει το μεταίσθημα με το συναίσθημα. Μέσα από αυτό το σμίξιμο μας λέει αυτά που θέλει. Μας λέει όμως και αυτά που κι εμείς θα θέλαμε να δούμε και ίσως δεν θα προλαβαίναμε.

Όπως το μεταίσθημα, έτσι και οι φωτογραφίες αυτές μας δίνουν μια διαχρονικότητα στη συνέχεια των όσων παρατηρούμε. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, ενεργοποιώντας έτσι τη μνήμη και το συναίσθημα, που επιχρωματίζουν τις φωτογραφίες με το δικό τους χρώμα.

Ένα ταξίδι με τρένο, όπως συμβαίνει και με τη ζωή, είναι γεμάτο εναλλαγές συναισθημάτων και διαθέσεων. Μελαγχολικά, φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα τοπία που αναδύονται μέσα από την ομίχλη και δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Κάθε στιγμή ένα καινούριο τοπίο εμφανίζεται. Μία καινούρια ιστορία έτοιμη να την αφηγηθεί κάποιος. Κτίρια που στέκουν μοναχικά μέσα στο τοπίο, περιμένοντας την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους, που ο φωτογραφικός φακός έρχεται να δώσει.

Train##13

Η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2015.

Πληροφορίες:

Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο τηλ. 2310.271.003

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη 9:00-18:00

Τρίτη, Παρασκευή 9:00-16:00

Πέμπτη 9:00-18:30

Σάββατο 9:00-11:00

Κυριακή κλειστά

Είσοδος Ελεύθερη