Εικαστικά Έκθεση

Το Monster του Γιάννη Βαρελά

Έντονα χρώματα, σύμβολα, αφηρημένα και ρεαλιστικά στοιχεία, μορφές και πλάσματα συγχωνεύονται και μεγεθύνονται σαν να έχουν φτιαχτεί από ένα γιγάντιο χέρι σε μια σωματική περφόρμανς. Αφηρημένες εικόνες γίνονται στοιχεία μεγάλης κλίμακας και αυτό που μέχρι πρότινος θα μπορούσε να παραβλεφθεί γίνεται τώρα το επίκεντρο της προσοχής. Το έργο “Monster”του Γιάννη Βαρελά που παρουσιάζεται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 7 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου, διερευνά τη σύνθετη σχέση μεταξύ του εαυτού και της ταυτότητας μέσα στο πλαίσιο κοινωνικών περιορισμών και επιβολών. Χρησιμοποιεί μια εικονογραφία που παίζει με το ακατέργαστο και το απλοϊκό ως μέσα υπονόμευσης της έννοιας του πώς θα έπρεπε να δείχνει η τέχνη.

Το νέο σώμα δουλειάς του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού εξερευνά την έννοια του «εμμονικού αυτοπροσδιορισμού», αλλά και την κουλτούρα της «διόγκωσης της ταυτότητας του ανθρώπου» στα πλαίσια της παραγωγικής διαδικασίας. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και αποτελείται από ζωγραφικές εγκαταστάσεις, βίντεο και περφόρμανς.

Όπως επισημαίνει ο Gianni Jetzer, επιμελητής στο Hishhorn Museum της Ουάσιγκτον: «Τα έργα του Γιάννη Βαρελά μοιράζονται μια ηλεκτριστική ενέργεια. Αποποιούνται οποιαδήποτε επιμέρους προοπτική προκειμένου να παραγάγουν μια αμβλεία όραση της πολλαπλότητας αντί της συγκέντρωσης, τονίζοντας την ποικιλομορφία έναντι της ιδιαιτερότητας, την ισότητα έναντι του προνομίου. Οι πίνακές του λειτουργούν ως κοινή διάλεκτος μεταξύ των γενεών. Υπερβαίνουν ζητήματα προέλευσης, ισχύος ή κοινωνικής θέσης προκειμένου να δημιουργήσουν κοινά πρότυπα ταύτισης. Εξαιρετικά ανοιχτά από τη φύση τους, υποδεικνύουν έναν τρόπο στις επερχόμενες κοινωνίες να αναγνωρίσουν όσους είναι «εκτός των τειχών» ως πολύτιμα μέλη της κοινωνίας…»

Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιάννης Βαρελάς μετά τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ και το μεταπτυχικαό του στο Royal College of Art του Λονδίνου, ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Λος Άντζελες.