Εικαστικά Έκθεση Φωτογραφία

Το Ηράκλειο Αττικής μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Φωτογραφίες οικογενειακών άλμπουμ, φωτογραφίες ντοκουμέντα, φωτογραφίες ερασιτεχνών, ανώνυμων αλλά και επαγγελματιών φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα

που αποτυπώνουν  την κοινωνική και οικογενειακή ζωή στο Ηράκλειο Αττικής, αποτελούν την φωτογραφική έκθεση που λειτουργεί στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, Μαρίνου Αντύπα 18, και λόγω της ανταπόκρισης του κοινού παρατείνεται έως τις 15 Οκτωβρίου.

1958-1972 ΣΙΝΕ ΗΡΑ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

1958-1972 ΣΙΝΕ ΗΡΑ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με σκοπό να «αναβιώσει» την ατμόσφαιρα διαφορετικών εποχών και να «διηγηθεί» την ιδιαίτερη αλλά άγνωστη στους νέους κατοίκους της, ιστορία της πόλης, η έκθεση «Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής στη διάρκεια ενός αιώνα (1880 – 1980)», περιλαμβάνει τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες που «δραπέτευσαν» από οικογενειακά άλμπουμ, και καλύπτουν χρονολογικά εκατό χρόνια ιστορίας και καθημερινής ζωής στο Ηράκλειο Αττικής.
Στόχος της έκθεσης που διοργανώνεται από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού» και την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, είναι η γνωριμία με την Ιστορία της πόλης που είναι συνυφασμένη με την ίδρυση (από τον Όθωνα) της «Στρατιωτικής Αποικίας Ηράκλειον» και επακόλουθα τη συνύπαρξη Καθολικών και Ορδοδόξων, με τη διέλευση του τρένου, του περίφημου «θηρίου», με την ύπαρξη και λειτουργία λιγνιτωρυχείων, με τις φωτεινές και σκοτεινές σελίδες των κατοχικών χρόνων αλλά και με την ανάπτυξη της πόλης ιδιαίτερα από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά.

1966-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΚΑΙ-ΔΑΣΚΑΛΑ-ΤΟΥ-6ου-ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΣΤΟ-ΟΙΚΟΠΕΔΟ-ΔΙΠΛΑ-ΑΠΟ-ΤΟ-ΣΧΟΛΕΙΟ

1966-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΚΑΙ-ΔΑΣΚΑΛΑ-ΤΟΥ-6ου-ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΣΤΟ-ΟΙΚΟΠΕΔΟ-ΔΙΠΛΑ-ΑΠΟ-ΤΟ-ΣΧΟΛΕΙΟ

Στην έκθεση έχει θέση η φωτογραφία -«μαρτυρία», η ερασιτεχνική φωτογραφία αλλά και η φωτογραφία των «ανώνυμων» φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως επίσης και των τοπικών επαγγελματιών φωτογράφων (ένας από αυτούς είναι ο Ευθύμιος Καυκάς) που με την τέχνη τους, ενίοτε και ως «φωτορεπόρτερ» απαθανάτισαν πρόσωπα, γεγονότα, στιγμές και «εισχώρησαν» σε κάθε οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ.

 

1920-ΣΗΜΕΡΙΝΗ-ΠΛΑΤΕΙΑ-ΑΓ.-ΛΟΥΚΑ-ΟΤΑΝ-ΜΕΣΑ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣΗΤΑΝ-ΤΑ-ΣΥΜΠΑΘΗ-ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ.

1920-ΣΗΜΕΡΙΝΗ-ΠΛΑΤΕΙΑ-ΑΓ.-ΛΟΥΚΑ-ΟΤΑΝ-ΜΕΣΑ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΗΤΑΝ-ΤΑ-ΣΥΜΠΑΘΗ-ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ.

Το «φωτογραφικό οδοιπορικό» για το Ηράκλειο Αττικής αναπτύσσεται σε δέκα θεματικές ενότητες. Ενδεικτικοί για τη θεματογραφία της έκθεσης οι τίτλοι των ενοτήτων: «Τα πρώτα χρόνια», «Η πόλη καθώς αλλάζει», «Τα χρόνια της αθωότητας», «Πόλη, πολίτες, πολιτική», «Λιγνιτωρυχεία, δρόμοι του κάτω κόσμου», «Θρησκευτικές τελετές, γιορτές και παραδόσεις», «Καθημερινές στιγμές και σχόλες», «Σχολική ζωή, σχολικές και εθνικές γιορτές», «Αθλητισμός – αθλητικά σωματεία» και «Στο στούντιο».
Η έκθεση «συνοδεύεται» από ένα αναλυτικό «Χρονολόγιο» για την ιστορία του Ηρακλείου Αττικής. Παράλληλα θα προβάλλονται οι περίπου πεντακόσιες φωτογραφίες που συλλέχθηκαν για την έκθεση και ενδεικτικά, σε ειδική προθήκη κάποιες αυθεντικές.

1954-ΟΔΟΣ-ΑΥΓΗΣ-ΜΕ-ΦΟΝΤΟ-ΤΗΝ-ΠΕΝΤΕΛΗ-ΟΤΑΝ-ΑΚΟΜΑ-Η-ΑΥΓΗΣ-ΗΤΑΝ-ΚΤΗΜΑΤΑ

1954-ΟΔΟΣ-ΑΥΓΗΣ-ΜΕ-ΦΟΝΤΟ-ΤΗΝ-ΠΕΝΤΕΛΗ-ΟΤΑΝ-ΑΚΟΜΑ-Η-ΑΥΓΗΣ-ΗΤΑΝ-ΚΤΗΜΑΤΑ

Ξεχωριστή σημασία έχει το ότι αυτή η έκθεση είναι συλλογική. Δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν οι άνθρωποι αυτής της πόλης δεν άνοιγαν πρόθυμα συρτάρια, ντουλάπες και «σεντούκια» για να ανασύρουν τους «προσωπικούς τους, ασπρόμαυρους κατά κύριο λόγο, θησαυρούς».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ελένη Γλαρέντζου (εκπαιδευτικός – οδοντίατρος), Δήμητρα Κουντή (δημοσιογράφος) και από την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ιστορικός τέχνης).
Ευχαριστούμε την οικογένεια του Ροδόλφου Φιξ που έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή πριν παρουσιαστεί η έκθεση και τους (αλφαβητικά): Αποστόλη Αλαφογιάννη, Γιώργο Βλαντή, Παντελή Βλασσόπουλο, Μιχάλη Βόμβα, Άρη Βρούστη, Γιώργο Γρηγοριάδη, Κώστα Θωμίδη, Ελισάβετ Ιουστινιανού, Νίκο Καραγιώργο, Βλάση (Σάκη) Καραμπούλα, Ειρήνη Κατσινοπούλου, Γιώργο Κατσό, Ευθύμιο Καυκά, Γιάννη Κεραμίδα, Χάρη Λευκιμιάτη, Βίκυ Λυκούδη, Στάθη και Σούλα Μπαρδούλη, Ευανθία Παπαευθυμίου, Ελένη Πάρλαλη – Γκαρμάτη, Περικλή Περδικάρη, Μάρω Πολύζου, Μανώλη Τασούλα, Θεανώ Τελίδου – Λαουτάρη, Ανθή και Γιώργο Χαρώνη, Γιάννα Χαρώνη.

1932-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΑΠΟ-ΤΗΝ-ΑΤΑΛΕΙΑ-ΣΤΟ-ΠΑΛΑΙΟ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

1932-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΑΠΟ-ΤΗΝ-ΑΤΑΛΕΙΑ-ΣΤΟ-ΠΑΛΑΙΟ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Χρηστικές Πληροφορίες: Η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη βρίσκεται στην οδό Μαρίνου Αντύπα 18. Τηλέφωνο γραμματείας: 210 – 2719744. Στάση ΗΣΑΠ: Ηράκλειο Αττικής.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 15:00, και 18:00 – 21:00,
Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 14:00. Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.