Εγκατάσταση Εικαστικά

«The House of Sleep» από την Τεχεράνη στο Ψυχικό

Η Katayoun Karami και η Neda Razavipour είναι εικαστικοί που ζουν και εργάζονται στην Τεχεράνη και παρουσιάζουν στις 26 Ιανουαρίου (8.00μ.μ) το έργο τους με τίτλο The House of Sleep πάνω στην επίκαιρη έννοια του «προσφυγικού» και του «πρόσφυγα»

στην Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Νέο Ψυχικό.
Πρόκειται για ένα έργο που θα σχετίζεται με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα – το οποίο θα δημιουργήσουν από την αρχή μέσα στο χώρο της πινακοθήκης.
Παράλληλα θα παρουσιάζουν και κάποια έργα από προηγούμενες δουλειές που σχετίζονται άμεσα με το θέμα της έκθεσης.
Το σπίτι και η γη θα είναι το κύριο θέμα. Για τους περισσότερους το να έχουν μαζί τους ένα κομμάτι της γης τους, τους κάνει να αισθάνονται ότι κουβαλάνε ένα πολύτιμο κομμάτι από το σπίτι τους.

karami2
Θα εργαστούν επίσης πάνω στην ιδέα του νερού και του εδάφους δεδομένου ότι είναι οι δύο κύριες προκλήσεις για τους πρόσφυγες.
Το σημείο εκκίνησης είναι η ιδέα και η απώλεια του σπιτιού σε συνδυασμό με τις ειδήσεις και τις πληροφορίες από όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα και την ανασφάλεια για τα οποία οι Έλληνες πλέον πρέπει να αγωνίζονται.
Και οι δύο αυτές θεματικές αποτελούν για χρόνια μέρος της καθημερινής ζωής στο Ιράν και φαίνεται ότι οι δύο λαοί αντιμετωπίζουν τους ίδιους προβληματισμούς σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

H ιδέα του σπιτιού, θα συνδέεται με το αίσθημα της ανασφάλειας: το “σπίτι”, έννοια συνυφασμένη με την ασφάλεια και την προστασία που μας παρέχει από τα προβλήματα που προέρχονται από έξω, θα εμφανίζεται εξίσου επικίνδυνο και ανασφαλές. Ο διαχωρισμός του μέσα από το έξω δεν προστατεύει, ο μόνος τρόπος είναι να αποδεχθούμε αυτή την ομοιότητα.
Φοβόμαστε τους άλλους, επειδή είμαστε τόσο όμοιοι και μας διακατέχει η ίδια ανασφάλεια.

KARAMI&NEDA_INVexof_v2

Οι δύο εικαστικοί έχουν παρόμοιες ιδέες και την ίδια στιγμή μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι σε αυτήν την ανασφάλεια και στον κίνδυνο που μας παραμονεύει πίσω από τη γωνία.
Σήμερα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη μια έκθεση με ένα τόσο απαιτητικό πλαίσιο. Απεικονίζοντας και αναγνωρίζοντας την κατάσταση που βιώνουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με ένα δημιουργικό τρόπο είναι μοναδικό – ειδικά όταν αυτό το «πορτρέτο» προέρχεται από δύο γυναίκες καλλιτέχνιδες από το Ιράν.
Η έκθεση των Katayoun Karami και Neda Razavipour θα είναι μια ισχυρή δήλωση σε αυτόν τον κόσμο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής αναταραχής – σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο όλοι μας «παλεύουμε» να προσαρμοστούμε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα οι δύο εικαστικοί θα μιλήσουν για το έργο τους και την εμπειρία τους ως γυναίκες εικαστικοί στο σημερινό Ιράν.
Η ομιλία θα οργανωθεί σε συνεργασία με την: ATHENS BIENNALE 2015 – 2017 OMONOIA

Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού(Ο.Κ.Α.Π.Α) και του SCHWARZ FOUNDATION.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης

IMG_2628

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΕΦΑ
ΚΟΚΚΩΝΗ 15, 154 52 ΨΥΧΙΚΟ / Τηλ. 210-6717097
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10-6 / Τετάρτη 1-8

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016