Εικαστικά

Στο Αποστολοπούλειο της Τρίπολης

 

Εικαστικά τεκμήρια τα οποία καλύπτουν το χρονικό διάστημα καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από ξένους και Έλληνες δημιουργούς,περιλαμβάνει η έκθεση «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου – από τον 18ο στον 21ο αιώνα»,στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης έως και τις 3 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Η έκθεση που θα μεταφερθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 7 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα, ζεύγους συλλεκτών με καταγωγή από την Τρίπολη, διαπρεπών επιστημόνων και πολυβραβευμένων στις Η.Π.Α, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη συλλογή, στη γενέτειρά τους.

Πρόκειται για συνολικά 67 έργα, ανάμεσα στα οποία  συναντούμε αναπαραστάσεις με διαφορετικές τεχνοτροπίες, πίνακες, λιθογραφίες, οξυγραφίες, κεντήματα και ένα γλυπτό, σε εννέα ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στον 18ο αιώνα και περιλαμβάνει  χαλκογραφίες των J. Stuart και N. Revett που είναι από τις πιο εμβληματικές ματιές των περιηγητών του ελληνικού χώρου. Η δεύτερη ενότητα, η οποία αποτελεί και τον βασικό πυρήνα της έκθεσης, αφορά στην περίοδο της επανάστασης του 1821 και απαρτίζεται από την περίφημη σειρά του Παναγιώτη Ζωγράφου, που μετέτρεψε τις μνήμες του Στρατηγού Μακρυγιάννη σε εικόνες. Πιο συγκεκριμένα είναι η πλήρης σειρά των 24 επιχρωματισμένων με το χέρι  λιθογραφιών, από τη σειρά που παρήγγειλε ο Γεννάδιος στην Βιέννη 70 χρόνια μετά την δημιουργία των πρωτοτύπων τα οποία ανήκαν στον βασιλιά Όθωνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης, έργα του Reinagle από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπως και ιδεαλισμένες αναπαραστάσεις δραματικών σκηνών από καίριες στιγμές του Αγώνα, αλλά και της δημιουργίας του Νεοελληνικού Κράτους, φιλοτεχνημένες από επώνυμους ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως οι: Delacroix, Krauss, Lipparini, Vernet, Langlois, De Neuville, Roberts. Επιπροσθέτως,  εικονολογικές υπενθυμίσεις, όπως η σειρά των πλοίων από τον Κογεβίνα,  ενώ δεν λείπουν και οι λαϊκότροπες αναβιώσεις βασισμένες σε αγνώστους αλλά και σε γνωστούς δημιουργούς, όπως από τον Μπόστ, οι οποίες καλύπτουν πολλά ιστορικά περιστατικά.  Η παρουσίαση κλείνει με τo γλυπτό “Περικεφαλαία” του Θόδωρου Παπαδημητρίου.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος που παρουσιάζει ο Δήμος Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. 

Στον χαιρετισμό του στον κατάλογο της έκθεσης, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης σημειώνει: «Το ωραίο, στην εικαστική του έκφραση, πόθησαν και ζήτησαν και με πάθος αποθησαυρίζουν και στοργικά προστατεύουν εδώ και 20 χρόνια δύο της Τρίπολης ξεχωριστοί βλαστοί, ο Γιώργος Γαϊτανάρης και η Ιώ Ντόλκα, δικά μας τέκνα  που άνθισαν και καρπίζουν στα ξένα. Καρπός πολύτιμος αυτός του εικοσάχρονου μόχθου και, βέβαια, ολοζωής έρωτα οι «Απεικονίσεις και αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου», εικαστικά τεκμήρια που απλώνονται σε τέσσερις αιώνες. Η αγάπη των δύο σπουδαίων επιστημόνων και συλλεκτών προς την καταγωγική πόλη, την Τρίπολη όλων μας, και η ευγνωμοσύνη τους προς το έπος της Τριπολιτσάς της Ελλάδος, καταθέτουν ως σπονδή την παρούσα  έκθεση των 67 θαυμαστών εικαστικών τεκμηρίων στιγμών και θυσιών και αγώνων του Ελληνισμού.»

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελένη Καρούντζου, ονομάζει την Αρκαδία κέντρο της Πελοποννήσου και την Τρίπολη κέντρο του Μοριά, λίκνο νίκης και ελευθερίας και επισημαίνει ότι οι τιμητικές εκδηλώσεις-δράσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποτίουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ανδρειοσύνη του γένους μας. Μας αφορούν όλους μας και είναι μοναδική ευκαιρία να  αναπτυχθεί μία πολιτιστική κίνηση, η οποία θα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Μια από τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις είναι και η έκθεση του ομογενή Αρκά-Τριπολιτσιώτη Γιώργου Γαϊτανάρη»

Η γενική διευθύντρια και πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Μεταξία Τσιρταβή (Ξένια Καλδάρα), που συμμετέχει στη διοργάνωση της έκθεσης, επισημαίνει σχετικά: «Η Συλλογή του Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιώς Ντόλκα αποτελεί προσφορά στον τόπο όπου συνέβη το πρώτο και ένα από τα πλέον καθοριστικά γεγονότα της Επανάστασης. Προσφορά στην Τριπολιτσά. Συνεργαζόμαστε δυναμικά με τον Δήμο Τρίπολης, με τη Δημοτική Αρχή και με τον δήμαρχο Κώστα Τζιούμη, ενισχύοντας την πολιτιστική πρωτοτυπία ταυτόχρονα με την αισθητική καλλιέργεια. Η έκθεση της συλλογής δίνει –και δίνουμε– πρωτείο και προβάδισμα ποιότητας. Η εξαιρετική ποιότητα των εικαστικών τεκμηρίων, το εύρος των οποίων καλύπτει πολλαπλά μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων και ξένων δημιουργών, καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να ζήσει εκείνες τις στιγμές του Αγώνα που σήμερα μας επιτρέπουν να στεκόμαστε με υπερηφάνεια στο μεγαλείο τους, στην αυταπάρνηση, στη θυσία. Στη μοίρα που μπορούν οι λαοί να παίρνουν στα χέρια τους και να διαφεντεύουν.»

Για την έκθεση τυπώθηκε πολυσέλιδος κατάλογος, με κείμενα που φέρουν την υπογραφή του επιμελητή Κωνσταντίνου Μπάσιου, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης, AICA HELLAS.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Εθνικής Αντιστάσεως & Παπαρρηγοπούλου, Τρίπολη, Τ.Κ. 22131

Τηλ.: 2713 600403 & 2710 233241.  

e-mail: [email protected]

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή: 10-00-14.00, 17.30-21.30, Σάββατο-Κυριακή:10.00-21.30.

Είσοδος για το κοινό, ελεύθερη.