Εικαστικά

«Στα σπλάχνα» της ιστορικής Νεράιδας

Βίδες, έμβολα, εξατμίσεις, «παξιμάδια» και άλλα «ιερά κατάλοιπα » του ιστορικού πλοίου Νεράιδα, παραμορφωμένα από χρόνια σκουριάς και αρμύρας, απέκτησαν στα χέρια του γλύπτη Στέλιου Παναγιωτόπουλου νέα ζωή και μετουσιώθηκαν θαρρείς στα έμβια γλυπτά μιας θαλασσινής περιπέτειας που πήρε το όνομα “Το Πλοίο Νεράιδα” και είναι η έκθεση γλυπτικής του καλλιτέχνη που φιλοξενείται έως 17 Ιουλίου στο Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας.

panagiotopoulos stelios

Πρόκειται για τα μεταλλικά εξαρτήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη μετατροπή του πλοίου σε μουσείο, και φυλάσσονταν για χρόνια σε ένα κοντέινερ, «ξαπλωμένα, να κείτονται όχι νεκρά, αλλά μάλλον κοιμισμένα…», όπως τρυφερά σημειώνει o γλύπτης.

panagiotopoulos stelios (1)

Τα έργα που προέκυψαν, αναφορά και φόρος τιμής σε μια ιδέα και σε ένα αέναο ταξίδι, ιδανικές οργανικές αυτοτέλειες με θαρραλέα κλίμακα που αν και υπακούουν εν μέρει στις βασικές αρχές της arte povera αποτελούν κατά κύριο λόγο ένα αυτόνομο  σκευοφυλάκιο μνήμης, έχουν πλέον αποκτήσει μιαν άλλη μορφή ζωής. Εγείροντας ίσως τη νοσταλγία μα, κυρίως, αψηφώντας τη λήθη”, σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού.

panagiotopoulos stelios (3)

Η ιστορία της Νεράιδας

Το επιβατηγό πλοίο Νεράιδα ναυπηγήθηκε ως Laurana το 1939 στα ναυπηγεία Cantieri Navali Del Quarnaro στο τότε ιταλικό Fiume της Κροατίας και χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση ακτοπλοϊκών δρομολογίων στην Αδριατική και ως διασωστικό σκάφος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση με προορισμό τη γραμμή του Αργοσαρωνικού, λαμβάνοντας το ελληνικό του δημοφιλές όνομα και πλέοντας έκτοτε σε όλους τους αγαπημένους προορισμούς της εποχής. Το 1974 το πλοίο αποσύρθηκε, παραμένοντας μετά τον παροπλισμό του στη στεριά για 35 περίπου χρόνια ακέραιο, καθώς ο ιδιοκτήτης του το θεωρούσε το τυχερό του καράβι. Το 2007, με απόφαση της οικογένειας, το Νεράιδα μεταφέρθηκε στο ναυπηγείο NCP στο Sibenik της Κροατίας, προκειμένου να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο υπό την επίβλεψη του Σπύρου Λάτση. Το 2010, επέστρεψε στην Ελλάδα, αποτελώντας πλέον ένα πολύτιμο μνημείο της χρυσής εποχής της ελληνικής ακτοπλοΐας. (www.neraida.org).

panagiotopoulos inv

Έκθεση

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Λεωφόρος Ποσειδώνος και Σάκη Καράγεωργα 2

Διάρκεια έως 17 Ιουλίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-14:00 & 17:00-21:00