Εικαστικά Έκθεση

Σκαριά για μεγάλους ονειροπόλους

Από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου, ο αειθαλής Συράκος Δανάλης, θα μπορούσε να ήταν σπουδαίος μάστορας καραβιών και γλύπτης ξύλου. Ο Δανάλης, που κατασκευάζει τα τελευταία πέντε χρόνια ξύλινα σκαριά απίστευτης ομορφιάς

παρουσιάζει την Πέμπτη 9 Ιουλίου στον Τεχνοχώρο της οδού Λεμπέση στου Μακρυγιάννη, την τέταρτη ατομική του έκθεση με τίτλο: «πλοῖον < πλέω».

Γεννημένος στην Αθήνα το 1927, ο Συράκος Δανάλης σπούδασε σχέδιο υφάσματος στο Bergamo της Ιταλίας αλλά από πολύ νωρίς ακολούθησε τον χώρο του κινηματογράφου όπου και καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους έλληνες διευθυντές φωτογραφίας. Με περισσότερες από ογδόντα ταινίες μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του, αλλά και εκατοντάδες ντοκιμαντέρ, σήριαλ και τηλεοπτικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς συνεργασίας του με την ΕΡΤ, βετεράνος του φακού, εργάστηκε ακατάπαυστα δημιουργώντας με το φώς και τη σκιά αφηγήσεις και αυτοτελείς κόσμους για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Στην ενασχόλησή του με τα εικαστικά καταπιάστηκε με τη δημιουργία γλυπτικών και ζωγραφικών έργων πάντα με βάση το ξύλο. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αίγινα.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ήρα Παπαδοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Δανάλης καταπιάνεται με τη δημιουργία των καραβιών του με την ίδια πειθαρχία και υπομονή που οι ξυλοναυπηγοί κατασκευάζουν τα σκάφη τους στο καρνάγιο», ενώ επισημαίνει ότι: «Στα πολύχρωμα πλοία-γλυπτά του Δανάλη, η κλίμακα είναι το κυρίαρχο μέσο που εξυπηρετεί τη βάση του εγχειρήματος: Οι αφοπλιστικές τους διαστάσεις τα μετατρέπουν σε μεγάλα παιχνίδια που επιχειρούν να μας ταξιδέψουν και να μας επαναφέρουν στη ζωντάνια και την ελευθερία της ξεχασμένης μας παιδικότητας».

Σύμβολο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ιστορίας, αλλά και έργο τέχνης, «τα καράβια», όπως αναφέρει ο Φώτης Κόντογλου, στο διήγημά του «Γιαβάς», « πρέπει να μπούνε κοντά στις πιο έξοχες ζωγραφιές, κοντά στα πιο θαυμαστά αγάλματα, στα πιο μεγαλόπρεπα χτίρια. Τι λέγω; Εγώ θα τα ‘βαζα απάνω απ’ όλ’ αυτά τα χειροτεχνήματα του ανθρώπου. Γιατί (…) τα καράβια είναι ζωντανά, γελάνε, κλαίνε, κάθουνται συλλογισμένα, ένα πράγμα που δεν το’χουνε τ’άλλα τεχνουργήματα.»
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015, 20:00

Διάρκεια : 9 Ιουλίου έως 30 Ιουλίου 2015
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:30 – 15:00 & 18:00 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:30 – 15:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη