Εικαστικά

‘’Περιοχή Ι Γκρι’’ σε ένα παλιό συνεργείο

Σε ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων στον Άνω Μύλο Μυκόνου, που μετατράπηκε σε πολιτιστικό χώρο με το όνομα Area, εγκαινιάζεται στις 17 Ιουλίου η έκθεση «Περιοχή I Γκρι».

Οι δημιουργοί του χώρου και επιμελητές της έκθεσης μιλούν για έναν συγκερασμό της αρχιτεκτονικής, της ζωγραφικής και της γλυπτικής, οι οποίες συνδυάζονται για να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον θεατή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου η τέχνη στη Μύκονο θα αποτελεί κυρίαρχη αιτία και όχι αποτέλεσμα.

Στην πρώτη αυτή έκθεση όπως εξηγούν , το γκρι αποδομείται και επανασυντίθεται. Από χρωματικό πεδίο αναλύεται σε χώρο, ύλη, αφή, γεωμετρία και συναίσθημα.

Η έκθεση θέτει στο επίκεντρο τη σχέση του ανθρώπου με τον χώρο και τις δημιουργικές δυνάμεις που ενεργοποιούνται μέσω αυτής της συνάντησης. Η απειροσύνη των δυνατοτήτων του εικαστικού βλέμματος και της ανθρώπινης δημιουργικότητας στην ύλη επιβεβαιώνονται στις εικαστικές και αρχιτεκτονικές προτάσεις της έκθεσης, οι οποίες συγκροτούνται με άξονα τον κανόνα του γκρι.

Το γκρι συμβολίζει τον βασιλιά των χρωμάτων. Πρόκειται για την ίδια την άβυσσό τους. Ο Γκαίτε πίστευε ότι όλα τα χρώματα γεννιούνται στη γκρίζα περιοχή. Σε αυτήν συντίθενται και εδώ επιστρέφουν. Η μυστηριώδης αίγλη του, το κατατάσσει από την αρχαιότητα, στη χρωματική αντίληψη του ατμώδους, του κεκαλυμμένου, του πέπλου, και της λεπτότητας. Η οπτική του αμφισημία διαμόρφωσε την πολλαπλή γλωσσική ταυτότητα του γκρίζου χρωματικού πεδίου. Conus, Ravus, Caesius περιγράφουν τις διακριτές και ταυτόχρονα ανεπαίσθητες χρωματικές ποιότητες.

Ο Νικόλας Φραντζέσκος δημιουργεί τον τρισδιάστατο και απτό αρχιτεκτονικό χώρο που περικλείει τον ίδιο τον θεατή. Το κέλυφος του παλιού συνεργείου αυτοκινήτων διατηρεί τη σκληρή ανάγλυφη υφή του μπετόν και συνδυάζεται με απαλά και ζεστά υλικά, για να μεταμορφωθεί σε έναν δυναμικό χώρο εν είδει εικαστικής εγκατάστασης. Ο Βασίλης Καβουρίδης εμπνέεται από την πρωταρχική, τη βασική δομή του χώρου και του ανθρώπου για να δημιουργήσει τις εικαστικές συνθέσεις του. Ο Άκης Ουλκέρογλου αναλαμβάνει μέσω του ανθρώπινου βλέμματος να καταγράψει το γεγονός της δημιουργίας και να το αποδώσει εικαστικά, ερωτοτροπώντας με το φως και τη σκιά. Τέλος, ο Χάρης Κοντοσφύρης ενσωματώνει το Όν στο περιβάλλον του, καλύπτοντάς το με το υλικό του χώρου που το συγκροτεί.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:

Νικόλας Φραντζέσκος

Βασίλης Καβουρίδης

Άκης Ουλκέρογλου

Χάρης Κοντοσφύρης

Επιμέλεια έκθεσης: Βασίλης Καβουρίδης, Γεωργία Κουρκουνάκη.

Διάρκεια: 17 Ιουλίου – 17 Οκτωβρίου 2021

Άνοιγμα έκθεσης: Σάββατο 17 Ιουλίου 19:00

Ωράριο: Δευτέρα – Σάββατο 11:00 – 14:00 και 19:00 – 21:00

Και κατόπιν ραντεβού.

Διεύθυνση: Άνω Μύλος  84600 Μύκονος

Τηλ:  22890 25717

(+30)6948835674

 

Κατά την διάρκεια της έκθεσης και για μικρότερα διαστήματα θα φιλοξενηθούν και θα αλληλεπιδράσουν με τον χώρο και άλλοι καλλιτέχνες.

 

Έργο του Χάρη Κοντοσφύρη βρίσκεται στον χώρο με την ευγενική χορηγία της γκαλερί Λόλας Νικόλαου.