Εικαστικά

Παναγιώτης Τέτσης – Λάμπρος Ορφανός: Μια συνομιλία

Δυο φίλοι συνομιλούν μέσα από τα έργα τους στην έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Αυγούστου στα Φηρά της Σαντορίνης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 21 χαλκογραφίες του Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, και 21 χαλκογραφίες του Λάμπρου Ορφανού.

Παρά την στενή φιλία των δύο καλλιτεχνών για πρώτη φορά παρουσιάζονται έργα τους σε μία κοινή έκθεση.

«Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερο από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δε σε αφήνει να πας πιο πέρα. Όταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο» είχε πει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τέτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» (23/7/2008). 02Ακόμα παλιότερα, το 1957, με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Έκθεσης Χαρακτικής, στην οποία συμμετείχε ο Λάμπρος Ορφανός με τρία χαρακτικά του έργα, ο σπουδαίος τεχνοκριτικός Άγγελος Προκοπίου έγραφε: “…Ο Ορφανός μας δίνει το μέτρο της ικανότητας ενός χαράκτη που το καλέμι του παίζει με αξιοθαύμαστη σιγουριά στο ακροβατικό κορδόνι της τεχνικής. Μαθητής του Γιάννη Κεφαλληνού και του Ρομπέρ Καμί δικαιώνει τις προσδοκίες των δασκάλων του με τις γνώσεις και το ταλέντο του”.

Διάρκεια έκθεσης: Έως 23 Αυγούστου

Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ, ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ