Εικαστικά Έκθεση

Παίδων Μουσείο Ανοχύρωτο

Το κουβάρι της ιστορίας ξεδιπλώνει μέσα από  φωτογραφίες παιδιών και παιχνίδια της περιόδου  1860-1930, ο εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τέχνης «έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου», με τίτλο «Παίδων Μουσείο Ανοχύρωτο».

Η έκθεση με διάρκεια έως τις 14 Ιανουαρίου επιχειρεί να προσεγγίσει με τρυφεράδα μια σημαντική ιστορική περίοδο της Ελλάδας. Ο Μανουσάκης όχι σαν ιστορικός, αλλά σαν άνθρωπος που διαβάζει τα ντοκουμέντα με διεισδυτικό τρόπο, κυρίως φωτογραφίες παιδιών και παιχνίδια, βάζει τον θεατή σε μηχανισμούς φαντασίας, επισημαίνοντας τη χαρά και τον πόνο, κάποιες φορές με γεγονότα και άλλες με μυθοπλαστικό λόγο. Αφορμή είναι οι χρονολογίες και οι αναφορές που είναι γραμμένες μπροστά ή πίσω από τις φωτογραφίες.

Οι σκέψεις του είναι στον ελληνισμό που απλώνεται από την Αλεξάνδρεια, σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Θράκη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, μέχρι τα Χανιά.

Με ιστορίες ξεχωριστές για τον καθένα, έχοντας κοινή ρίζα το χαμό της ζωής τους, που ήταν οι άνθρωποί τους, το βιό τους, η πατρίδα τους, οι μνήμες τους.

Με αφετηρία την ιδιαίτερη ιστορία της μητέρας του και της οικογένειάς της που κυνηγήθηκε από τους Τσέτες το 1922 φτάνοντας στα Χανιά από τα Σώκια της Μικράς Ασίας.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00- 20.00, Τετάρτη:12.00-18.00, Σάββατο: 12.00 – 15.00 , Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Βαλαωρίτου 9α, τηλ. 210-3607598, 3607546