Εικαστικά Φωτογραφία

Opertus του Luiz Veloso στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Με την έκθεση Opertus (αποδίδεται ως κρυμμένο, αποκρυμμένο / μυστικό μέρος / σκοτεινό ρητό, μυστικό), που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου ο Βραζιλιάνος Luiz Veloso

μας καλεί να δούμε πέρα από την “πρώτη” εικόνα που τα μάτια σας αντιλαμβάνονται!

H Αρχιτεκτονική συνεχώς επαναπροσδιορίζει τον τρόπο ζωής και εξέλιξης της κοινωνίας μας και μας καλεί να παρατηρήσουμε τον κόσμο μέσα από νέα οπτική. Ωστόσο, καθώς έχουμε συνηθίσει στις νέες μορφές της αρχιτεκτονικής, έχουμε την τάση να θεωρούμε τα έργα της μέρος του περιβάλλοντος τοπίου, παραβλέποντας λεπτομέρειες και στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που κοιτάζουμε ένα κτίριο ή ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα.

Ekth. Opertus, @L.Velozo

Η Φωτογραφία είναι ένα ισχυρό εργαλείο που αναδεικνύει αυτές τις “αθέατες” λεπτομέρειες του περιβάλλοντός μας και ρίχνει διαφορετικό φως στον τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας μας. Μπορούμε πραγματικά να ορίσουμε πόσο αληθινή (ρεαλιστική) είναι η πραγματικότητα; Κοιτώντας τη ζωή, μόνον με τα μάτια, είναι απλά ένα ταξίδι στο “φαίνεσθαι” του προφανούς. Ακολουθώντας αυτή την πορεία, απλά, ατενίζουμε το σύμπαν, αντί να το βιώνουμε.

Είμαστε αληθινά ζωντανοί όταν καταφέρνουμε να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς που οι ίδιοι έχουμε επιβάλλει στον εαυτό μας, και όταν ανοίγουμε το μυαλό μας στο αντισυμβατικό.

Ekth. Opertus, @L.Velozo (1)

Ποιος είναι ο Luiz Veloso

Ο Luiz Veloso (Λουίζ Βελόζο) γεννήθηκε το 1968, στα υψίπεδα του Minas Gerais στη Βραζιλία. Καθώς η οικογένειά του ταξίδευε συνεχώς στην τεράστια χώρα της Βραζιλίας, αυτή η εμπειρία τον εφοδίασε με μία πλούσια και μοναδική συλλογή από εικόνες και τοπία, αλλά και του προκάλεσε μια έντονη περιέργεια να εξερευνήσει και άλλες κουλτούρες.

Το 1987, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Μπραζίλια, όπου η μοντέρνα αρχιτεκτονική του Oscar Niemeyer πυροδότησε το ενδιαφέρον του για τις τέχνες και τον οδήγησαν στην τέχνη της φωτογραφίας.

Το 2007, ο Luiz μετακινήθηκε στην Ελβετία, όπου του δόθηκε το κίνητρο να δημιουργήσει φωτογραφικό αρχείο της καθημερινής ζωής και ακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Sony, ενώ οι φωτογραφίες του έλαβαν βραβεία σε ιστοσελίδες της Ελβετίας και των ΗΠΑ. Από το 2011, ο Luiz ζει στην Αθήνα, όπου η πληθωρική εναλλαγή των δρώμενων στην πολιτιστική σκηνή, λειτούργησε καταλυτικά στην επιθυμία του να εργαστεί αποκλειστικά με τη φωτογραφία ως Τέχνη.

OPERTUS POSTER final 2

info

Δευτέρα 16 Μαρτίου έως Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τέχνη & Φωτογραφία

OPERTUS του Luiz Veloso

Εγκαίνια: Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, στις 19:30

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εκθεσιακός χώρος 2ου ορόφου

Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ 18:00 -22:00

Είσοδος Ελεύθερη