Εικαστικά

Ο Σίσυφος, η λειψυδρία και ένα φλασκί

Στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Ask the Flask», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ευρύτερων δραστηριοτήτων του project “World Water Museum” της εικαστικού Καίτης Χαλιορή.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα εικαστική χρονιά του Τεχνοχώρου θα δοθεί την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, με την performance “Sisyphus and Ask-the-flask-Posterthe Water Concern”. Σημείο συνάντησης η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, που βρίσκεται πάνω στο ανενεργό πλέον κομμάτι της κοίτης του Ιλισού ποταμού, στο ύψος των Στύλων του Ολυμπίου Διός.

Συμβολικά, από το σημείο που κάποτε έρρεε ο Ιλισός, η Καναδή εικαστικός καλλιτέχνης Lorraine Beaulieu, θα ξεκινήσει τη “Σισύφεια” διαδρομή της προς την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, κυλώντας μία μεγάλη σφαίρα φτιαγμένη από άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού, την οποία η ίδια θα κατασκευάσει τον Αύγουστο στην Ύδρα.

Όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν την καλλιτέχνιδα θα πρέπει να βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης, το αργότερο μέχρι τις 19:00. Μετά την ολοκλήρωση της performance και την άφιξη της σφαίρας στον Τεχνοχώρο, στις 20:00 θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα τέχνη και περιβάλλον από τον καθηγητή Philippe Boissonnet, με τίτλο “A Human World to Be Constructed”.

atelierasktheflask-03

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα έργα αλλά και το ψηφιακό υλικό του ομώνυμου διεθνούς διαδικτυακού Workshop “Ask the flask”, που είχε κεντρικό θέμα την λειψυδρία. Πρόκειται για ένα Workshop που πραγματοποιήθηκε μεταξύ μαθητών από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σπουδαστών, από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Μάρτιο του 2014, με την συμμετοχή ομάδων από Αίγυπτο, Βραζιλία, Ελλάδα (5), Ηνωμένο Βασίλειο (2), Ιράκ, Καναδά, Κένυα (2) και Κολομβία.

Συμμετέχουν, με έργα τους σχετικά με το νερό, οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίησή του “Ask the flask” : Eugene Ankomah, Lorraine Beaulieu, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Δήμητρα Σιατερλή, Κατερίνα Φανουράκη.

Οι τρεις από τους έξι καλλιτέχνες θα έρθουν από το εξωτερικό όπου ζουν και εργάζονται αποκλειστικά και μόνο για τις 5 ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση.

Η επιμέλεια του workshop και της έκθεσης είναι της Καίτης Χαλιορή.

Ask the flask from Keti Haliori on Vimeo.

Το “World Water Museum” installation στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της υποβάθμισης, μόλυνσης και εξάντλησης του καθαρού, πόσιμου νερού στον πλανήτη. Αναδεικνύει εικαστικά αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα με μια υπερρεαλιστική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντας το νερό ως “μουσειακό είδος”. Η εγκατάσταση του νερού χτίζεται σταδιακά από τις συμμετοχές όσων εθελοντικά στέλλουν δείγματα νερού ποταμών και λιμνών από όλο τον πλανήτη. Τα δείγματα περνούν από χημική ανάλυση, προκειμένου να αποδοθεί στο κάθε ένα μία ξεχωριστή ταυτότητα και φυλάσσονται σε γυάλινα, πυρίμαχα, κωνικά φιαλίδια. Από κάθε δείγμα μέρος 100 ml αναμιγνύεται σε ξεχωριστό δοχείο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ανεβάζοντας σιγά-σιγά την στάθμη του ιδεατού “Νερού της Γης”. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και συνεχώς διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται από τα δείγματα νερού ποταμών και λιμνών που αποστέλλονται από όλα τα σημεία της υφηλίου. Παράλληλα με την εξέλιξη της εγκατάστασης το “World Water Museum” installation διοργανώνει εκθέσεις, performances, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος της ενημέρωσης του κοινού.

info

Εγκαίνια Έκθεσης: Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014, 19:30

Διάρκεια Έκθεσης: 9 – 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη: 19:30-23:00

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00

Σάββατο: 11:00-15:00

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη