Εικαστικά

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Αθηναίων

Μία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας στο χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, αναλαμβάνει να πλαισιώσει και να συνδράμει με τις γνώσεις, την εμπειρία και το κύρος του το έργο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Τον Ντένη Ζαχαρόπουλο παρουσίασε χτες (28/7/15) ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Τεντόμας, με την επίσημη ιδιότητά του ως Σύμβουλος Διοίκησης και Οργάνωσης στους τομείς των Πολιτιστικών και των Εικαστικών, στους υπευθύνους της Δημοτικής Πινακοθήκης και των άλλων Μουσείων και Πολιτιστικών χώρων.

Ένας από τους βασικούς ρόλους του κ. Ζαχαρόπουλου θα είναι να αναδείξει την πλούσια μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, που αποτελεί αστείρευτο πλούτο για το Δήμο Αθηναίων, και να συμβάλλει ώστε οι εκθεσιακοί χώροι του Οργανισμού να αποκτήσουν το δικό τους στίγμα και «ταυτότητα».

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Είναι ιστορικός και κριτικός της τέχνης και μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Έχει διατελέσει: διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού και Πάρκου Γλυπτικής Domaine de Kerguehennec στη Βρετάνη, Γαλλία, από το 1992 – 1999. Συν-διευθυντής της Documenta IX του Κάσσελ, 1992. Κομισάριος του Γαλλικού Περιπτέρου στη 48η Μπιενάλε της Βενετία, 1999. Σύμβουλος της Επιτροπής Αναγνώρισης Ανωτάτων Διπλωμάτων Καλών Τεχνών του Ομοσπονδιακού Συνεδρίου Δημόσιας Εκπαίδευσης της Ελβετίας. Επιμελητής και οργανωτής πολυάριθμων εκθέσεων σε Μουσεία και Κέντρα Τέχνης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Μαυροβούνιο και τις Η.Π.Α. Εκλέχτηκες Γενικός Επιθεωρητής Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας το 1999, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2000. Έχει διατελέσει σύμβουλος και σύνεδρο μέλος της Εθνικής Συλλογής Σύγχρονης Τέχνης της Γαλλίας, από το 1993 μέχρι το 2000, των περιφερειακών συλλογών της Καμπάνιας και Αρδεννών, από το 1997 μέχρι το 2000, του Βορρά και Καλαί, από το 1984 μέχρι το 1990. Διετέλεσε σύνεδρο μέλος της επιτροπή διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας από το 1993 μέχρι το 1999. Από το 1987 μέχρι το 1989 συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής Εκθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, Συντονιστής Προγράμματος του Ελληνικού Μήνα στο Λονδίνο, 1975-1976, Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης. Βοηθός του Τ. Σπητέρη από το 1973 μέχρι το 1979, για τη συγγραφή του τρίτομου «Τρεις αιώνες νεοελληνική τέχνης» (1660-1967).
Κριτικός τέχνης, συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες, καταλόγους και βιβλία πάνω στην ιστορία της τέχνης, τη θεωρία της σύγχρονης τέχνης, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, έχει συντάξει μονογραφίες και αναδρομικούς καταλόγους σημαντικών καλλιτεχνών, καθώς και δοκίμια με θέματα αισθητικής, φιλοσοφίας, ιστορίας, κοινωνιολογίας της τέχνης, σε πολλές γλώσσες.

Έχει διδάξει σε πολλές σχολές, μεταξύ των οποίων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Άμστερνταμ, ενώ από το 2002 διδάσκει ιστορία της τέχνης και μουσειολογία στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Είναι Ιππότης του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας και έχει τιμηθεί με τον Σταυρό Τιμής των Τεχνών και των Επιστημών της Αυστριακής Δημοκρατίας, καθώς και με το Αργυρό Εξκάλιμπουρ της Βρετάνης