Εικαστικά

Ο Μασιμιλιάνο Μολόνα για την Μπιενάλε της Αθήνας

Ο Μασιμιλιάνο Μολόνα, Λέκτορας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Goldsmiths College του Λονδίνου, θα διευθύνει τα επόμενα δύοχρόνια, στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “OMONOIA”,

που αρχίζει στις 18 Νοεμβρίου, ένα τολμηρό και πειραματικό πρόγραμμα που αναδεικνύει όψεις της σύγχρονης τέχνης και επικεντρώνεται σε τρία φλέγοντα πεδία έρευνας:

την ανάδυση εναλλακτικών οικονομιών,
την επιτελεστικότητα του πολιτικού, και
τη δημιουργία θεσμών που επαναπροσδιορίζουν καθιερωμένες δομές.

Αντίθετα με την καθιερωμένη φόρμα των μπιενάλε, ο Μολόνα ως Διευθυντής Προγράμματος επιλέγει να συνδυάσει θεωρία και επιμέλεια με παρεμβάσεις στην πόλη, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη διαδικασία.

 

Η δήλωση του Διευθυντή Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας Μασιμιλιάνο Μολόνα

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιστορική συγκυρία. Παρά την ευρεία λαϊκή εναντίωση στο χρέος, σε περικοπές πρόνοιας και ιδιωτικοποιήσεις, η χώρα οδηγήθηκε σε ένα νέο καθεστώς λιτότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η λαϊκή κινητοποίηση για μία δίκαιη και ανθρώπινη οικονομία παραμένει ισχυρή. Επίμαχο θέμα δεν είναι μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά το ίδιο το μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Η Μπιενάλε της Αθήνας προσδοκά να αποτελέσει πεδίο πειραματισμού πρακτικών οικονομικής αλληλεγγύης και δημοκρατίας της βάσης (grassroots) που εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο. Δεν πρόκειται μόνο για τέχνη στην υπηρεσία της κοινωνίας, αλλά για τέχνη ως πραγματικό πεδίο πειραματισμού, όπως προαναφέρθηκε, πάνω σε νέους τρόπους σκέψης και πραγμάτωσης της ζωής.
Πώς μπορεί η τέχνη και τα πολιτιστικά ιδρύματα να συνεισφέρουν σε αυτή την περίοδο ριζικής αλλαγής; Πώς μπορούν να επανεξετάσουν τις καθιερωμένες θεσμικές τους δομές και να οικοδομήσουν μορφές καλλιτεχνικής παραγωγής που να βασίζονται στον διάλογο και να ξεκινούν από τη βάση, με έμφαση στη διαδικασία;

Χτίζοντας πάνω στην παράδοσή της ως ανεξάρτητου, διεπιστημονικού και διαλεκτικού πολιτιστικού θεσμού, η Μπιενάλε της Αθήνας θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια (συγχωνεύοντας τη σημερινή και τη μελλοντική της έκδοση) μέσω ενός εν εξελίξει προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών, ομιλιών και εργαστηρίων που θα εξακτινωθούν σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Στο πλαίσιο της “ΟΜΟΝΟΙΑ”, η Μπιενάλε θα φιλοξενήσει διάφορες πολιτιστικές και ακτιβιστικές ομάδες οι οποίες ασχολούνται με ζητήματα συμπαραγωγής, αυτο-οργάνωσης και αστικής κοινοκτημοσύνης και επίσης θα λειτουργήσει ως θεσμικός χώρος, όπου η σφαίρα του πολιτικού θα μετασχηματιστεί μέσα από τους φακούς της τέχνης. Αυτές οι συναντήσεις, εργαστήρια και συζητήσεις θα είναι οι πειραματικές “μηχανές” της Μπιενάλε της Αθήνας, που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2017. Φιλοδοξία μας είναι ότι η Μπιενάλε στο εξής θα αποκτήσει ένα μόνιμο πρόγραμμα”.

Φωτογραφια εξωφύλλου: Μασιμιλιάνο Μολόνα, Διευθυντής Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “OMONOIA ” © Νύσος Βασιλόπουλος