featured Εικαστικά

Κυριάκος Ρόκος: «Άπλετο φως σε 45 εσωτερικούς βιότοπους»

Γλύπτης, ομότιμος καθηγητής τού Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου οργάνωσε και το πρώτο εργαστήριο Πλαστικής, μαθητής του Γιάννη Παππά αλλά και του Κώστα Κουλεντιάνου, ο Ηπειρώτης Κυριάκος Ρόκος, παρουσιάζει από τις 12 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου,  στην αίθουσα τέχνης «έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου» την ατομική του έκθεση «Άπλετο φως σε 45 εσωτερικούς βιότοπους».

Πρόκειται για 45 αυτόνομα σχέδια, εύθραυστα ντοκουμέντα μιας εποχής που ξεχύνονται, αβίαστα, από τα μέσα προς τα έξω, πάνω σε λευκά χαρτιά, διαβρωμένους βράχους, ακρωτηριασμένους ευκάλυπτους και χωμάτινες καταβολές…

Αυτή η έκθεση αυτοδύναμων σχεδίων, ανταποκρίσεις χωρίς λόγια, βουβές, που όμως έχουν τη χάρη να διαβάζονται απ’ όσους μπορούν να βλέπουν με τα μάτια τής δικής τους ψυχής… Και είναι τόσο πολλά αυτά που συμβαίνουν!! Μασκοφόροι του 2020, του 2021 και του 2022 στέλνουν μηνύματα απελπισίας με τα βλέμματά τους…

Στα σχέδια αυτά ο Ρόκος αποδίδει τα συναισθήματα των «έγκλειστων του Αλκατράζ», τα συναισθήματά  του από την περίοδο που υπήρξε «αυτοβούλως έγκλειστος». Για την περίοδο εκείνη ο γλύπτης αναφέρει: «Μ’ άρεσε που μπορούσα να μπαινοβγαίνω και, σαν μυστικός πράκτορας ή, πιο ευγενικά, σαν πολεμικός ανταποκριτής πρώτης γραμμής, να γιομίζω σημάδια την ψυχή μου, άλλοτε υμνώντας, άλλοτε αντιστεκόμενος, άλλοτε καταγγέλλοντας, και άλλοτε ξορκίζοντας, μέσα απ’ το θείο δώρο της ζωής, το να μπορώ να μιλάω όπως νιώθω λεύτερα στα όριά μου».

Ο Ρόκος έχει στο ενεργητικό του 40 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, έχει φιλοτεχνήσει μετάλλια και τιμητικές πλακέτες, έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις για το έργο του. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης, τον Σταύρο Τουφεξή στο Εθνικό Θέατρο, τον Μίνω Βολονάκη για την «Αντιγόνη» και τους Γιώργο Αρμένη, Νίκο Παπαδάκη στο Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων

Tην έκθεση εγκαινιάζει ο κύριος Ιωάννης Ζορζοβίλης,  συλλέκτης ασήμαντων αντικειμένων.